Nadměrné průtahy ve spisech se jeho soudu příliš nedotýkají, problém vidí spíše v momentálním úbytku zkušených administrativních zaměstnanců.

Zaměstnává olomoucký soud takový počet soudců, aby nedocházelo k průtahům v řízení?
Momentálně je k našemu soudu přiděleno 37 soudců. Což by na první pohled mohl být mírný nadstav. Čtyři soudkyně z tohoto počtu jsou ale na mateřské dovolené a tři mají jen poloviční úvazek. Další tři soudci navíc v této době vykonávají stáž u krajského soudu, takže se dostáváme lehce pod 31 tabulkově přidělených míst.

Má taková situace vliv na výkon soudu?
Co se týče soudců, je personální situace stabilizovaná. Řešíme spíše problém s nedostatkem zkušených administrativních pracovníků a vyšších soudních úředníků. Velký počet jich přešel do nově otevřené olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě. Odborní zaměstnanci, kteří mají zkušenosti, se logicky hůře nahrazují.

Jakým objemem spisů se ročně zabývá olomoucký soud?
Za rok 2007 soudem řádově prošly desítky tisíc spisů. Jen trestní úsek řešil okolo 2400 osob. Například občanskoprávním úsekem prošlo na 6500 spisů a rozkazní oddělení vyřídilo okolo 9 tisíc věcí. Agenda, která se v poslední době stále rozrůstá, se týká exekučních případů. Olomoucký soud jich loni řešil přes čtrnáct tisíc.

Je možné říct, jaký typ agendy soud nejvíce zatěžuje?
Vyčlenit něco konkrétního je obtížné. Obecně lze říci, že na trestním úseku jsou to případy skupinové. Čím více je obžalovaných, tím je to pro soud samozřejmě časově náročnější. V občanskoprávním úseku jsou složité také případy restituční, které zůstávají nedořešené ještě z minulosti.

Setkáváte se také se stížnostmi na práci soudu?
Určitě se setkávám i se stížnostmi na průtahy nebo na rozhodnutí soudu, i když jde spíše o ojedinělé případy. Navíc drtivá většina ze stížností nakonec musí být zamítnuta jako nedůvodná. Někdy totiž dochází i k tomu, že si lidé stěžují na pomalost soudu, ale přitom sami jednání nejrůznějším způsobem maří a komplikují. U důvodných stížností jsou samozřejmě přijímána opatření, aby věc byla vyřešena co nejdříve.

Jak vnímáte pochybení soudu v případě předčasného propuštění Vratislava Kutala, odsouzeného za pokus o vraždu a plánování bombových útoků? Byla chyba také na straně olomoucké soudkyně Michaely Burešové, která jej podmínečně propustila?
V tomto případě došlo bohužel ke shodě nešťastných náhod. Primární pochybení vzniklo na Městském soudu v Praze, kde v důsledku písařské chyby byla prodloužena doba vydávací vazby na Slovensku. Tím se prodloužila i celková doba Kutalova výkonu trestu, a on tak mohl podat žádost o podmínečné propuštění. Věcí jsem se důsledně zabýval a došel jsem k závěru, že v postupu soudkyně Burešové není z mé strany důvod podat návrh na kárné řízení. Soudkyně několikrát žádala o zapůjčení kompletního spisu, který nakonec nebylo možné ve stanovené lhůtě získat. Musela proto rozhodnout na základě dostupných listin.

Jsou plánovány nějaké změny ve fungování soudu? Vnímáte vy sám oblasti, které by se měly změnit k lepšímu?
Důležitým krokem je snaha ministerstva o elektronizaci justice, které jsem velmi nakloněn. Taková změna by rozhodně usnadnila práci soudu. Momentálně sice již fungují elektronické podatelny a rejstříky. Nicméně i elektronicky podaná oznámení se přímo na soudu musejí vytisknout a založit do papírového spisu. Uvítali bychom také rekonstrukci technického zázemí budovy okresního soudu, jako je výměna oken, nebo například oprava kotelny. To je ale samozřejmě otázkou přidělovaných peněz.