V krajském městě se o toulavé a nemocné kočky starají jako jediné sdružení už několik let, teď však sami žádají o pomoc.

Nutně totiž potřebují prostory, kde by depozitum mohli provozovat.

„Působili jsme při veterinární ordinaci doktorky Tesaříkové, ta ale potřebovala další prostory pro svou ordinaci, a tak jsme se dohodli, že se vystěhujeme," vysvětlila místopředsedkyně Pomocných rukou Olomouc Věra Sukopová.

Od června letošního roku tak sdružení působilo na jiné adrese.

„Sousedé však s naším depozitem v bytovém domě nesouhlasili, přestože nikdo nebyl obtěžován zápachem, hlukem či pohybem nevhodných osob, a ke konci září jsme se museli vystěhovat. A tak opět hledáme nové prostory," pokračovala.

Dali proto výzvy na internet, hledali, zatím ale bez úspěchu. Celkem asi třicet koček si členové a dobrovolníci sdružení rozebrali mezi sebou do dočasné péče.

Při hledání se obrátili i na město.

Jako nezisková organizace si nemůžou dovolit hradit komerční pronájem a vlastní objekt nemají.

„Také jsme sepsali petici za zřízení útulku a spolupráci s městem, kdy jsme nasbírali přes tři tisíce podpisů. Předali jsme ji panu primátorovi. Rada města se teď měla obojím zabývat, výsledek ale ještě nevíme," uvedla Věra Sukopová a upřesnila, že si vyhlédli nevyužívaný objekt bývalé výměničky ve Skupově ulici.

Názory na péči o kočky jsou protichůdné

„Situace vůbec není jednoduchá, názory na péči o kočky jsou již nyní velmi protichůdné a ani chovatelé koček nejsou jednotní. Nejčastěji si však od lidí vyslechnu, že město má jiné priority a problém koček je smyšlený, vždyť kočky nejsou až tak nikde vidět a jsou to zbytečně utracené peníze," popsal zkušenost vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka a doplnil, že v letošním roce péče o nalezené kočky město přijde na více než 100 tisíc korun.

„Než si člověk pořídí zvíře, tak si musí uvědomit, jestli je vůbec schopen se o něj postarat. Zvířata nejsou hračky, které až skončí prázdniny nebo jednoduše omrzí toho, kdo si je pořídil, schováte do skříně nebo někomu jen tak dáte. Ale toto často lidé prostě nechtějí slyšet," upozornil Petr Loyka.

Ten také uvedl, že v současné době je partnerem města Vetmedical, s. r. o., přesto se však nebrání možnosti další spolupráce s jiným subjektem, spolkem, který bude mít vhodný objekt a vybavení.

„V případě zprovoznění útulku pro opuštěné kočky některým subjektem zabývajícím se ochranou zvířat je možné požádat město o spolupráci, i když bude útulek provozován mimo území města. Nejen pro nás, ale i pro okolní obce může být velmi prospěšné, když se podaří zprovoznit nové zařízení pro kočky a budou tu dva útulky, pro psy i kočky. Všechny nabídky na spolupráci pečlivě vyhodnotíme," dodal vedoucí odboru životního prostředí.

Řeší to magistrát i radní

Mluvčí olomouckého magistrátu Radka Štědrá doplnila, že žádost spolku Pomocné ruce Olomouc o možnost nájmu budov v městské části Nové Sady za účelem provozování depozita aktuálně prověřuje majetkoprávní odbor magistrátu.

„Rovněž byla obeslána Komise městské části Nové Sady s žádostí o sdělení stanoviska k možnosti provozování depozita v předmětných budovách. Peticí se nyní bude Rada města Olomouce zabývat," informovala ještě Radka Štědrá.

Pokud se spolupráce s městem nepovede, členové Pomocných rukou Olomouc už teď vědí, že se nevzdají a nové prostory budou hledat dál.