Zástupci památkářů, olomoucké radnice a autorů návrhu lamp se ve čtvrtek sešli kvůli budoucímu osvětlení Horního náměstí. Další setkání budou následovat.

Někteří Olomoučané ale nechtějí čekat na oficiální výstupy a opět burcují město se svým nesouhlasným názorem.

Trnem v oku je jim vítězná podoba lampy z roku 1995. Světla s výrazným stínidlem, označovaná za „plácačky", by raději viděli na benzínkách, parkovištích a hlavně mimo historické centrum.

„Důrazně protestujeme proti záměru osadit historické náměstí lampami typu ´plácačka na mouchy´. V Praze by architekty určitě za pouhý návrh na takový typ lamp do památkové zóny pěkně hnali karabáčem až do Vltavy… Skutečnost, že tyto ´plácačky´ má Ostrava, snad nedává precedens k povinnému zavádění v moravských městech? Navíc nejsou vybaveny hroty proti holubům, takže v konečné fázi budeme mít ´ježky´?" ptal se v dopise adresovaném na hlavičkovém papíře Rotary Clubu primátorovi Olomouce Roman Grónský, sekretář olomouckého klubu.

„Je obvyklé, aby lampy používané v Německu na osvětlení benzínových čerpadel na dálnicích a jednoznačně okopírované pražskými architekty, zprznily historické jádro Olomouce? Neslušely by centru města spíše historizující lampy, které jsou v Praze ale i v jiných městech s historickými památkami obvyklé?" vznesl další otázky Grónský.

"Svítící plácačky opět straší"

Koncem července také vznikla internetová petice Svítící plácačky opět straší.

„Radnice, architekti a také (divte se) památkáři opět vytáhli na světlo již jednou zavržené svítící plácačky a chtějí je rozmístit na Horním náměstí místo nesvítících ´sirek´. Nedopusťme to," hlásá elektronická petice, aniž by blíže vysvětlovala, co má na mysli zavržením.

Zřejmě připomíná nesouhlasné stanovisko ředitele tehdejšího Státního ústavu památkové péče v Praze, později vyvrácený výklad ministerstva kultury, že ochrannou zónou národních kulturních památek je celé náměstí a odpor části olomoucké veřejnosti.

„Za naše peníze chtějí umístit na naše náměstí, srdce města obdivované všemi návštěvníky, světla, která jsou v jiných městech a v cizině umisťována vždy mimo historická centra měst," myslí si osmadvacet lidí podepsaných ke čtvrtečnímu večeru.

Další vizualizace, je to v běhu

Lampa plácačka na Horním náměstí. Zkušební umístění po rekonstrukci prostoruPetice je adresovaná Národnímu památkovému ústavu a olomouckému magistrátu. Kvůli své elektronické podobě však nesplňuje zákonné náležitosti a město na ni nemusí odpovídat.

„Přesně tento typ osvětlení s minimální obměnou můžeme vidět v Ostravě, Františkových Lázních i v různých městech Španělska a Jižní Ameriky, vždy však mimo historická centra. Proč zrovna do barokního náměstí by se měly nebo musí implantovat tyto modernismy? Nestačí snad městu ponaučení a zkušenost se současnými nesvítícími lampami a znovu se nechává vmanévrovat do nejistého experimentu, který tvář barokního náměstí jednoznačně ochudí a zeslabí, aniž by intenzitu světla garantovala?" kladl další sugestivní dotazy za Spolek olomouckých patriotů Zdeněk Pospíšil.

Otázek a výtek laiků je mnoho, na odpovědi je nutno počkat. Jednání města, jeho památkářů, Národního památkového ústavu a autorů „plácaček" zatím závěr nepřineslo.

„Primárně spolu diskutovali architekt Šépka a Národní památkový ústav. Bylo to věcné, nekonfliktní. Budou se dělat další vizualizace, je to v běhu," shrnul schůzku primátor Olomouce Martin Novotný.

Historizující kandelábry nejsou řešením

Další posuzování se bude týkat zejména osazení lamp v takzvaném krčku, tedy místu mezi Horním a Dolním náměstím, na kterém jsou katalogová světla Philips. Debatuje se i o možné úpravě návrhu lamp od trojice Petr Hájek, Jaroslav Hlásek a Jan Šépka, která stojí například za současnou podobou dlažby a laviček.

„Památkáři přechod dvou designů problematizují a hledá se řešení. Jsou i varianty, že by v krčku byly lampy z Horního náměstí nějak upravené. Byla to průběžná diskuze, je snaha se shodnout, ale zatím se to nepodařilo," dodal Novotný.

O kritice autorských lamp ví, mezi zastánce historizujících lamp se neřadí. Cestou kandelábrů s nádechem dob minulých nechtějí jít ani památkáři.

„Náš názor je takový, že není dost podkladů pro výrobu replik lamp z 19. století," sdělil František Chupík, ředitel územního odborného pracoviště v Olomouci, které město oslovilo jakožto poradní hlas.

SOUVISEJÍCÍ: Na opraveném Dolní náměstí instalují nové lampy