Haptický nebo také hmatový model předválečného Javoříčka vyrobili studenti Střední školy obchodu a služeb v Teplicích v Čechách.

Jeho zhotovení navazuje na školou již dříve vyrobený model někdejšího tábora v Letech u Písku.

Javoříčský model o rozměrech zhruba dva krát jeden a půl metru schematicky zachycuje původní zástavbu obce a reliéf okolní krajiny.

Je vyroben z umělého kamene a celkově váží kolem tuny.

Model Javoříčka před vypálením

Model Javoříčka před vypálením nacisty. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Expozice i pro nevidomé

„Na modelu je zachycena centrální část Javoříčka před 2. světovou válkou, což umožní návštěvníkům při pohledu na dnešní obec si uvědomit rozsah celé tragédie z května 1945," sdělil předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček, který byl jedním z iniciátorů umístění haptického modelu v Javoříčku.

„Jedním z motivů, který nás k myšlence umístění haptického modelu v blízkosti javoříčské školy vedl, bylo umožnit i zrakově postiženým návštěvníkům, aby se mohli bezprostředně seznámit s příběhem Javoříčka," přiblížil.

Podle něj jde o doplnění nabídky 2D expozice v javoříčské škole.

„Jsem rád, že tato myšlenka zaujala partnerský spolek Nové Javoříčko, který pořízení modelu financoval," doplnil ještě Filip Žáček.

Památník javoříčské tragédie z května 1945

Oběti javoříčské tragédie. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč 

Prostor zkrášlí devět lip

Prostranství mezi školou a pietním územím nově ještě doplní devět lip věnovaných jednotlivým partnerským vypáleným obcím: Lidice, Ležáky, Český Malín, Ploština, Leskovec, Vařákovy Paseky, Prlov a Zákřov.

Chybět nebude ani strom věnovaný právě Javoříčku.

„Tato alej bude slavnostně vysazena u příležitostí letošní vzpomínkové akce v neděli 26. dubna a to představiteli jednotlivých obcí a významnými podnikateli z regionu Litovelska, kteří se stali patrony jednotlivých stromů. Výtěžek z nabídnutého patronství bude věnován na péči o válečné veterány poskytovanou Vojenskou nemocnicí Olomouc na Hradisku," doplnil předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí.