Zraněno bylo deset osob. Podle záchranářů lehce, někteří skončili v nemocnici.

Dopravní policie odklání provoz v obou směrech po vedlejší silnici přes Daskabát. Jak dlouho bude dálnice uzavřena, není jasné. Variant řešení závady je podle Ředitelství silnic a dálnic ČR v tuto chvíli více.

Pět aut havarovalo na vedrem popraskané dálnici, na místě je deset zraněných
Hromadná nehoda u Olomouce: dálnice popraskala vedrem, deset zraněných

„Došlo k takzvanému ‚vystřelení‘ betonového panelu jedné betonové desky. Na místě jsou naši lidé a jsme také v kontaktu s odbornou firmou, která pro nás bude zajišťovat opravu. Zahájili jsme s ní přípravu a jednání,“ sdělil Deníku mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Rýdl.

Opravu závady zapříčiněné extrémními teplotami by podle dostupných informací měla firma zahájit hned v pondělí. „To v tuto chvíli ale nedokáži potvrdit,“ uvedl mluvčí.

Dálnice D35 v úseku mezi Přáslavicemi a Velkým Újezdem tedy může být uzavřena i v neděli.

„Není však vyloučeno, že beton nějakým způsobem zbrousíme, snížíme tam rychlost. Nabízí se možnost průjezdu jedním jízdním pruhem. Toto jsou varianty, které jsou v tuto chvíli pořád ve hře. Jde nám o plynulost dopravy, ale v tuto chvíli je dálnice v následujících hodinách a zřejmě i v desítkách hodin bude obousměrně uzavřena,“ sdělil Jan Rýdl.

Noční život v centru Olomouce se vrací do normálu, Uhelná ulice, 18. června 2021
Lidé se chtějí bavit! Do centra Olomouce se vrátil noční život. Podívejte se

Jedná se o extrém, který nastal vlivem velmi vysokých teplot. Beton je dvaadvacet let starý a v další stavební sezoně měl podle ŘSD projít kompletní rekonstrukcí tak, jak je naplánovaná po úsecích celá D35.

Problém před čtyřmi lety nastal u těchto starých betonových desek na D5. Podobné tendence měl podle ŘSD v minulém roce i jeden betonový úsek na dálnici D1.