Na jahodárně v Olomouci-Slavoníně se letos ovoce sklízí na více než dvou hektarech. „Máme je osázeny různými odrůdami. Je tam například Sengana, Elsanta, Kama nebo Induka. Každá z nich dozrává v jinou dobu, plody mají trošku odlišnou chuť i velikost,“ řekla spolumajitelka Eva Dostálová. Sezona podle ní začala o několik týdnů dřív než v předcházejících letech. „Tak brzy jsme ještě nikdy nesbírali. Lidé ale byli nedočkaví, a sami nám volali, jestli se už u nás trhá. Jezdí sem až z Přerovska a Vyškovska. Ceny se letos pohybují od dvaceti do pětatřiceti korun za nasbíraný kilogram,“ dodala Dostálová.

Voňavé plody si do přinesených kbelíků trhaly také sestry Adéla a Alžběta Prekovy z Olomouce. „Dřív jsme jezdily do Skrbeně, teď chodíme sem. Je to pro nás blíž. Určitě si z nich uděláme bublaninu. Z toho, co zbyde uvaříme marmeládu. Domácí je stejně nejlepší,“ těšila se Adéla. Přímo do několikalitrového lavoru sbírala také Ilona Rygalová z Věrovan. „Chodila jsem sem i loni. Jahody dávám do mrazáku, v zimě se budou hodit. Máme je rádi na buchty i do pohárů,“ přiznala Rygalová.