V Zábřehu pak stihla ještě prohlídku úspěšné rodinné konzervárny Via Delicia a společnosti Vitráže Bruštík.

Návštěvu regionu zakončí ve středu dopoledne v olomoucké společnosti Nutrend, výrobci speciální výživy pro sportovce.

ČTĚTE TAKÉ: Na prezidenta čekaly v Uničově a Šternberku zástupy lidí

Ivana Zemanová poobědvala se seniory a chválila modeláře

Obyvatele Domova pro seniory v Července pozdravila v rámci druhého dne prezidentské návštěvy Olomouckého kraje první dáma Ivana Zemanová.

Seniorům, kteří hosta okukovali už při společném obědě, udělala radost. Nejvíce šestašedesátiletému Josefu Mazánkovi, jenž zhotovil zmenšeninu domova důchodců z dřevěných špejlí.

„Komu se poštěstí poobědvat s paní prezidentovou, to až řeknu rodině," usmál se Lumír Jirg, když odcházel z jídelny, kde se podával řízek a bramborový salát.

Ve vstupní hale obdivovala manželka prezidenta model domova se sousedním kostelem.

„Zhotovil ho náš klient, pan Mazánek. Pracoval na něm půl roku," představovala dílo bývalého strojního zámečníka jedna ze zaměstnankyň.

„Je moc šikovný," chválila autora první dáma.

Kopii Domova pro seniory v Července zhotovenou z dřevěných špejlí obdivovala manželka prezidenta Ivana Zemanová. Modelář-amatér Josef Mazánek na díle pracoval půl roku.Zdroj: Deník / Daniela TauberováKopii Domova pro seniory v Července zhotovenou z dřevěných špejlí obdivovala manželka prezidenta Ivana Zemanová. Modelář-amatér Josef Mazánek na díle pracoval půl roku. Autor: Deník / Daniela Tauberová

O dvě patra výše se s modelářem setkala osobně a vyzvídala, čím špejle slepoval.

Ivana Zemanová se zajímala o zapojení seniorů do projektu

„Jedeme v tom společně aneb Jedeme do Paříže", nad nímž má záštitu. Několik jezdců usedlo na rotoped a předvedlo, jak jezdí.