„Letos jsem účast pojala mezinárodně a možná trochu exoticky. Do benefice jsem nevěnovala kabelku v pravém slova smyslu, je to totiž ručně ušitá afghánská taška přes rameno," vysvětlila Ivana Plíhalová.

„Skoro patnáct let působím v organizaci Berkat, kterou založila, válečná zpravodajka Petra Procházková. Sdružení pomáhá lidem v Čečensku a v Afghanistánu a tuhle kabelku ručně vyrobila a vyšila jedna afgánská žena," pokračovala olomoucká herečka a vysvětlila, že v Afghanistánu se věci vyrobí, hotové přivezou do České republiky, prodají a za utržené peníze se opět nakoupí materiál, který se pak dostane opět do daleké země.

V jejím šatníku bychom však podobný kousek našli jen jeden.

„Spíš si od nich kupuji ručně zdobené haleny, šaty, kalhoty. Kabelka je ale výjimečná, jinou už nemám a co víc, je to originál," vysvětlila žena, která zároveň i přiznává, že je konzervativní typ a když si jednu kabelku oblíbí, většinou ji nosí až do doby než úplně doslouží.

„Pořídím si obvykle jednu kabelku nebo ji dostanu jako dárek a pak ji nosím doslova do roztrhání. Nejsem ten typ, který by měl několik kabelek k různým příležitostem. Jedinou výjimkou je psaníčko, které nosím u příležitosti divadelních premiér," pokračovala Ivana Plíhalová a poznamenala, že se charitativní akce Olomouckého deníku účastní už pravidelně.

Není to však jediný projekt se kterým lze její jméno spojit.

„Mám velký rozptyl, spolupracuji s olomouckým spolkem Spolu, s Trendem vozíčkářů a jsem patronkou občanského sdružení Isis, které se stará o pěstounské rodiny. Charitativní akce jsou součástí mé existence, je to taková radost navíc," doplnila Ivana Plíhalová.

Veletrh 14. říjnaMáte doma nepotřebnou kabelku, psaníčko či pompadurku? Neváhejte a přineste ji do 8. října na některé ze sběrných míst v Olomouckém kraji (seznam najdete ZDE). Darované tašky roztřídíme a za symbolickou cenu budou k prodeji na Kabelkovém veletrhu.

Oproti minulým dvěma ročníkům jsme připravili také jednu novinku. Vyhověli jsme četným žádostem čtenářek a letos poprvé budeme kromě kabelek sbírat také kravaty.

Sesbírané dámské i pánské odplňky pak budou k mání na Kabelkovém veletrhu, který se bude konat ve středu 14. října 2015 ve foyer Moravského divadla v Olomouci.
Výtěžek z prodeje pak poputuje sdružení věnujícímu se různě handicapovaným dětem a jejich rodinám.