Nový územní plán, který odsouhlasili olomoučtí zastupitelé v polovině září, zde totiž nepovoluje výstavbu zamýšleného dvaadvacetipatrového objektu Šantovka Tower.

Celou záležitostí se nyní bude zabývat Krajský soud v Ostravě.

O podání návrhu k ostravského Krajskému soudu Deník informoval mluvčí projektu Šantovka Juraj Aláč.

„Mohu pouze potvrdit podání žaloby na neplatnost nového územního plánu. Další podrobnosti a budoucí kroky projektu Šantovka nebudeme v současné době sdělovat," uvedl jeho mluvčí.

Šantovka Tower - vizualizace SMC Development V téměř třiceti stránkovém návrhu žaloby, která je k dispozici na úřední desce magistrátu, právník investora Martin Mládek zmiňuje, že nový územní plán město připravovalo a následně schválilo protiprávně hned v několika oblastech.

V návrhu žaloby například uvádí, že úředníci nedostatečně odůvodnili připomínky, které investor během přípravy nového plánovacího dokumentu řádně řešil.

Kromě jiného také podotýká, že nový územní plán významně omezuje vlastnická práva.

Odvolává se na jednání rady města ze srpna roku 2008, kdy po projednání záměru Šantovka vyjádřili radní celému projektu podporu.

Rozpor se zákonem?

Podle vedoucího odboru koncepce a rozvoje olomouckého magistrátu, jehož úředníci ve spolupráci s kanceláří architektů Knesl+Kynčl zásadní rozvojový plán města připravovali, se nyní nedá postup investora příliš komentovat.

„Nový územní plán zůstává i nadále v platnosti. O návrhu investora se povede soudní líčení, jehož účastníkem je i město," sdělil vedoucí odboru Marek Černý.

„Úkolem soudního přelíčení bude, aby prokázalo, zda má žalobce pravdu. Jsme přesvědčeni, že předložený a následně schválený materiál není v rozporu se zákonem," dodal Marek Černý.

Případem se bude zabývat Krajský soud v Ostravě, který žalobu obdržel 2. října.

„Dosud byly rozeslány výzvy účastníkům řízení a čekáme na zpětné reakce. Termín prvního jednání dosud nebyl nařízen," uzavřel Dalibor Zecha, mluvčí Krajského soudu v Ostravě.

Vlna nevole

Šantovku Tower představil developer v rámci zamýšleného projektu nové olomoucké čtvrti na konci roku 2012. Její výstavbu předešlý územní plán umožňoval.

Proti záměru, který investor prezentoval například i formou výstavy na půdě olomoucké univerzity, se zvedla v posledních letech vlna nevole, a to i z řad odborné i laické veřejnosti.

Kritika se ubírala nejen k developerovi, ale také k vedení Olomouce. Do procesu vstoupilo také ministerstvo kultury a NPÚ.

Město následně do územního plánu zapracovalo stať, která vychází právě ze stanoviska rezortu kultury o stanovení výškových limitů ve vztahu k městské památkové rezervaci.

Schválením nového územního plánu byl záměr investora vybudování rezidenční bytové čtvrti s výškovou dominantou téměř pohřben.

Office Park Šantovka jej však hodlá oživit, což dokazuje i podání žaloby na město, který výstavbě rezidenčního sídla z pera světové architektonické kanceláře Benoy brání.