Kromě interního oddělení se do nového objektu vejde ještě lůžkové oddělení neurologie, ambulantní trakt se specializovanými ordinacemi a jednotka intenzivní péče pro akutní pacienty. Maximální počet lůžkových pacientů bude až 54 a 10 na JIP.

Nová vyhlídka ve Šternberku, 12. prosince 2021
V hradním parku vyrostl altán. Z nové vyhlídky je Šternberk jako na dlani

Ambulance budou situovány v prvním nadzemním podlaží a prostor bude poskytovat možné odbavení 25 až 30 pacientů. Ve druhém a třetím podlaží pak bude umístěna lůžková část. Kromě dvoulůžkových pokojů se sociálním zařízením bude prostor také na vyšetřovnu, sesternu nebo pracovnu lékaře.

„Čtvrté nadzemní podlaží obsadí JIP s deseti lůžky. Jednotlivé pokoje budou situovány kolem dohledového pultu, díky čemuž se zdravotníci v případě potřeby snadno a rychle dostanou k pacientovi. V severní části jsou umístěny čtyři inspekční pokoje se společným hygienickým zázemím,“ popisoval náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Dalibor Horák.

Pavla Vaverčáková, vrchní sestra interního oddělení šternberské nemocnice,
Sestra ze šternberského "covidária": Kéž by se mezi lidi vrátilo víc slušnosti

Pavilon je projektován jako nízkoenergetický a zcela soběstačný, s fotovoltaikou na střeše a rekuperací vody. Jeho předobrazem byla II. interní klinika – gastroenterologie a geriatrie Fakultní nemocnice Olomouc se standardy pasivní budovy.

Obě nemocniční budovy projektovalo brněnské architektonické studio Adam Rujbr Architects.

Nová budova II. interní kliniky gastroenterologie a geriatrie ve Fakultní nemocnici Olomouc.
Olomoucká fakultka otevřela novou supermoderní budovu. Podívejte se dovnitř

Hotovo má být v první polovině příštího roku. „Stavba by měla být podle smlouvy dokončena a předána v první polovině roku. Následovat bude kolaudace a předání objektu do užívání,“ uvedl Horák.

Náklady přesáhnou 250 milionů korun, část by měla pokrýt dotace od Ministerstva životního prostředí - pavilon bude odpovídat standardům pasivní budovy. Jedná se o jednu z největších současných investic Olomouckého kraje.