„Soutěže se účastní šest škol ze sedmi, které v Olomouckém kraji vyučují obor instalatér. Jsou to dvoučlenná družstva složená z žáků posledních ročníků učebního oboru. Celkem dvanáct soutěžících," uvedl Čestmír Láhner, zástupce ředitele pro praktické vyučování Střední školy polytechnické v Olomouci, kde se soutěž konala.

Vysvětlil, že soutěžící provádějí práce v daných disciplínách: svařování ocelového potrubí, pájení měděného potrubí a svařování plastového potrubí polyfúzí.

„Jednotlivé části se nakonec spojí do jednoho funkčního celku, který se natlakuje a provádí se kontrola těsnosti spojů. Mimo tyto tři části montují zdravotechnické zařízení a části rozvodu ústředního vytápění. Každý z členů družstva absolvuje samozřejmě i test z teoretických znalostí," pokračoval Čestmír Láhner a podotkl, že celou soutěž hodnotí nezávislí komisaři na základě předem stanovených kritérií a dva nejlepší studenti pak budou reprezentovat Olomoucký kraj na celostátní soutěži v Brně.

"Budeme dělat do sedmdesáti, nebudou lidi"

Jak se studentům práce daří, přišli zkontrolovat i majitelé firmy, kam mladí řemeslníci chodí na praxi.

„Máme tady jednoho studenta, který k nám dochází na praxi. A jaký je? Kdyby byli všichni učni, jako je on, tak si myslím, že učňovské školství je na úplně jiné úrovni. Bohužel ale zatím ještě mezi učňovskou mládež nepronikl o řemeslo zájem. Takže, jak s kolegou říkáme, budeme dělat do sedmdesáti, protože nebude dostatek lidí, kteří chtějí řemeslo dělat," přidal Bohumil Ferenc z olomoucké firmy zabývající se vodou a topením.

Soutěž podle pedagogů studentům nabízí porovnání se s ostatními, ale také získání zkušeností.

„Studenti mají možnost srovnání, jak si stojí. Stává se, že někdo je na své škole dobrý, ale pak přijde mezi studenty z jiných škol a zjistí, že jsou ještě lepší. Kromě toho získají i další zkušenosti," doplnil Jaromír Zbirovský, učitel odborného výcviku na Střední školy polytechnické v Olomouci.