Krajské státní zastupitelství se postavilo za závěr, že kantorka nespáchala žádný trestný čin a Česká školní inspekce zase za rodiče, kteří si stěžovali na ředitele.

Jeho odchod požaduje tisícovka lidí v petici, která se podepisovala v Tršicích a okolí.

Obec, jakožto zřizovatel školy, jej však podle starostky Leony Stejskalové odvolat nemůže.

Škola podala na učitelku Vandu Fabianovou trestní oznámení, kterým se zabývalo Okresní státní zastupitelství v Jeseníku.

Věc uzavřelo s tím, že popisované skutečnosti nenasvědčují, tomu, že by spáchala nějaký trestný čin.

Propuštěná kantorka se měla zavírat s chlapci v umývárně a sahat na ně, když dohlížela, aby se děti pořádně umyly.

S odložením trestního oznámení však ředitel nesouhlasil. Správnost postupu jesenických státních zástupců nyní potvrdilo krajské státní zastupitelství.

Nenašli důvod k trestnímu řízení

„Náš závěr byl přezkoumán a krajské státní zastupitelství neshledalo, že by měly být zahájeny úkony trestního řízení," potvrdila okresní státní zástupkyně Jarmila Budinová.

Kvůli postupu ředitele Jaromíra Vachutky v kauze se rodiče sedmi prvňáků obrátili na školní inspekci.

Poukazovali na to, že měli být neprodleně informováni, pakliže mělo na škole v přírodě docházet k ohrožování bezpečnosti a zdraví dětí.

Školní inspekce případ uzavřela a stížnost rodičů označila za důvodnou.

„Pan ředitel pochybil a provinil se proti školskému zákonu, což inspekce potvrdila," uvedl jeden z rodičů Ondřej Dvořák.

Rodiče se za kantorku hned po jejím propuštění postavili.

„Kauzu považujeme za vykonstruovanou, založenou na lžích a pomluvách s cílem osobní msty vůči paní Vandě Fabiánové a vytvoření pracovního místa učitele pro paní asistentku," napsali v otevřeném dopise Dvořákovi. Dopis nenechává ředitel bez právní odezvy.

Rodiče trvají na odstoupení Vachutky a v dopise rovněž kritizovali „odměnu" zaměstnankyň, které po návratu z Ostružné nahlásily údajné obtěžování dětí – jednu ředitel jmenoval svou zástupkyní a druhou, která byla asistentkou pedagoga, povýšil na učitelku a rovnou jí přidělil třídnictví.

Rodiče vyzvali k odchodu i obě tyto kantorky. Vylepili to také na obchodě naproti základní školy.

Jedna z kantorek se před začátkem školního roku zhroutila a podle ředitele do školy nenastoupila.

Ředitel pochybení odmítá

Ředitel Vachutka odmítá, že by jakkoli pochybil. Se závěry školní inspekce nesouhlasí a podal proti němu odvolání.

„Postup dvou pracovnic? Jde o kvalitní pedagogy. Zachovaly se správně a řešily, k čemu na škole v přírodě došlo. Když se pedagog samostatně zavírá s chlapce a dotýká se jej, to je nestandardní a museli jsme to řešit, ne zametat pod koberec," reagoval Vachutka.

Na škole proběhla kontrola inspektorátem práce, na který se obrátila obec. Inspektoři nezjistili žádné porušení zákona.

„Závěr zatím na stole oficiálně nemám. Vím, že nebylo zjištěno žádné závažné pochybení," sdělila starostka Stejskalová.

„Podle právního rozboru, který máme, nejsou pro odvolání ředitele Vachutky v tuto chvíli zákonné důvody," sdělila.

„Jednali jsme s panem ředitelem, řešili jsme tyto důvody, a i po tomto jednání zůstává pan Vachutka na svém místě," dodala. To má podle smlouvy do ledna 2018.

Podle několika zdrojů Olomouckého deníku by na něm být nemusel, pokud by vedení obce dalo na výběrovou komisi, když se v roce 2011 hledal nový ředitel školy.

V konkurzu totiž Vachutka neskončil na prvním místě.

„Nevyhrál. Byla desítka zájemců a on skončil na třetím místě," potvrdl pedagog, který se konkurzu zúčastnil.

„Není to tak. Sestavuje se umístění, které se předá zřizovateli. Ten může vzít v potaz doporučení komise, ale volba je čistě v jeho kompetenci," reagoval Vachutka.

Atmosféra ve škole je napjatá

Podle starostky obce Stejskalové byl jediným vhodným adeptem.

„Jeden pedagog nakonec odmítl. Mluvila jsem se ním a vysvětlil, že se na ředitelský post necítí. Další na to bohužel neměl," dodala.

Podle pedagogů je atmosféra ve škole napjatá.

„Každý je raději někde zalezlý a hledí si své práce. S vedením školy si řekneme jen to nejnutnější a jinak se nemluví," popisovala náladu ve škole jedna z kantorek. Jméno si nepřála zveřejnit.

„Ve druhé třídě máme jen čtyři děti. Je to skličující pohled. Je jim smutno, čekají na spolužáky, kdy se vrátí. Všichni čekáme, co bude, až se stane nějaký zázrak," dodala učitelka.

Rodiče, kteří bojují za odchod ředitele a návrat učitelky Fabianové, totiž přehlásili děti do sousedních Doloplaz, kde vyhozené kantorce podali pomocnou ruku a otevřeli pro děti z Tršic třídu.

Do druhé třídy nastoupilo do Doloplaz celkem 14 z 18 dětí z tršické základky.

Vyhozená učitelka Olomouckému deníku již dříve sdělila sdělila, že obvinění, které se na ni sneslo po návratu ze školy v přírodě, odmítá a obrátila se na soud.

Do školy v Tršicích by se ráda vrátila.