„Podívej, tam je pták. Má na stromě hnízdo,“ vytahoval ve středu odpoledne mobil zhruba padesátník, který zaparkoval automobil hned pod stromem. Holuba si hned fotil a i když se dostal hodně blízko, opeřenec statečně seděl a vejce neopustil.

Holub hřivnáč je největším druhem holuba v Česku. Šedě zbarvený pták s vínově červenou hrudí je snadno rozpoznatelný podle bílé skvrny po stranách krku. Pohlaví se v dospělosti zbarvením peří neliší.

Po návratu ze zimovišť hnízdí hřivnáči většinou dvakrát ročně a nejčastěji právě na stromech nebo v keři. Hnízdo staví samice ze suchých větviček přinášených partnerem.

Samice snáší většinou dvě vejce, která přes dva týdny zahřívají a střeží před predátory oba rodiče.