Teplota kolem pěti stupňů, voda však na necelých dvou. Ani to však na Štědrý den neodradilo dvaaosmdesát otužilců od vstupu, a někdy přímo skoku, do vody.

Čtyřiatřicátý ročník navíc byl vskutku vánoční. Kromě tradičních účastníků v santovském totiž uprostřed výpusti trůnil vánoční stromek.

Živý betlém. Ilustrační foto
Kam o svátcích? Na živý betlém, vánoční hrad i otužilce

Kočka a spousta Boratů

"Snad je to začátek nové tradice. Každý účastník dostane jednu ozdobu a musí ji zavěsit na stromek," uvedl organizátor a moderátor v jedné osobě Michal Mucha.

Při tom však nezůstalo. Po hromadném focení totiž většině otužilců krátký výlet do vody nestačil. A řádili, a dováděli. Část využila rugbyový míč, jiní udělali otužilecký vláček.

Hlavně však dávali na odiv masky, letos opět mnohdy nové. Potkat jste tak mohli stavaře, principála s divokou kočkou a samozřejmě také partu v Boratových plavkách.

Nechyběla ani Dana Zbořilová, mistryně světa v plavání a přemožitelku kanálu La Manche. Tentokrát dorazila v tučňáčím.

"Chodím pomalu od začátku. Je to skvělá atrakce," ocenila akci Sylva Kopečná, která byla jedním z mnoha diváků.

Dětem, která stráví Vánoce v nemocnici, nadělili dárky vojáci aktivních záloh.
Záložáci udělali dětem ve fakultce Vánoce, na dárky se složili

Rekord nepadl

Přestože nakonec rekord činící 97 plavců nebyl překonaný, dobrá tisícovka diváků nakonec zůstala zachumlaná v zimním oblečení a podpořit otužilce nešla. "Já a přidat se? To opravdu ne," smála se Sylva Kopečná.

Odolávající rekord však nakonec lidem náladu nezkazil. Mohlo za to solidní počasí, u plavců snad i vyhlídka na nedaleko podávaný svařák či blížící se štědrovečerní večeři.

"Voda byla super, tak akorát. Jen je škoda, že není sníh. Byla by to pak romantika," poznamenal k plaveckým podmínkám otužilec Karel Kolář, který dorazil pod přehradu už popáté. A nakonec ani Michal Mucha, který přiznal, že doufá v rekord, zklamaný nebyl. "Zklamání by bylo jediné: pokud by začalo pršet," uvedl s úsměvem.

Ilustrační foto.
Hořící stromeček, zabouchnuté byty i zaseknutý výtah. Ježíšek u hasičů