Na šternberském hradu na Olomoucku se uklízí a také tady pracují na obnově hradního parku. Měla by skončit na jaře, výsadbou a dalšími úpravami.

„Připravujeme teď žádost na získání peněz z Norských fondů. Žádáme zhruba o dvacet milionů korun, chceme obnovit lichtenštejnskou kuchyni, která bude začátkem nového návštěvnického okruhu, bude zaměřený spíš na technické památky. Peníze se použijí i na obnovu takzvané lichtenštejnské stezky,“ vysvětlila kastelánka hradu Helena Gottwaldová.

První akcí bude Velikonoční hrad, od 31. března do 10. dubna. Během roku nebudou chybět tradiční jarmarky, výstavy, koncerty nebo hudební festivaly.

Čechy zůstanou zavřené

Oproti tomu na zámek v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku se letos návštěvníci jen tak nepodívají, budova totiž prochází rekonstrukcí. V červenci by se mohla otevřít alespoň zámecká oranžérie.

„Do této sezony zámek určitě přístupný nebude a to kvůli aktuální rekonstrukci. O otevření oranžérie uvažujeme zřejmě začátkem prázdnin. Na obnově zámku se pracuje na etapy a pokud nepřijde větší investice, tak to bude všechno hrazeno z rozpočtu Olomouckého kraje a je pak na možnostech rozpočtu, kolik se může uvolnit,“ informoval správce památky Jaromír Král.

Doplnil, že se s rekonstrukcí začalo loni v říjnu, teď se opravují prostory bývalé Mánesovy síně.

Helfštýn chystá rekonstrukci dvou mostů

Na hradě Helfštýně na Přerovsku už mají otevřeno, zatím ale jen o víkendech.

„Sezona odstartovala uplynulý víkend, ale denní provoz, kdy je otevřeno denně mimo pondělí, začíná až v dubnu. Akce se zatím nekonají, máme volnější režim, kdy jsme nachystaní spíše na skalní turisty, návštěvníky, kteří se chtějí po zimě protáhnout a nadýchat se čerstvého vzduchu v příjemném prostředí,“ uvedl kastelán hradu Jan Lauro.

Ani helfštýnské památce se letos nevyhnou stavební úpravy, chystá se rekonstrukce dvojice hradních mostů.

„13. března se uskuteční výběrové řízení a hned po něm se vítězná firma pustí do práce. Návštěvníků by se opravy dotknout neměly, odhadem to budou asi dva týdny práce,“ řekl kastelán.

Poznamenal, že o příštím víkendu se bude nejen uklízet a připravovat na rekonstrukci mostů, zároveň by se měly odzimovat plastiky, které byly dosud schované před zimou.

„Budeme je čistit a instalovat na svá místa,“ doplnil Lauro.

Jánský vrch obnovuje zámecký park

Vyleštěná okna, otřené exponáty, tak se chystají na návštěvníky na zámku Jánský vrch na Jesenicku. Své brány otevírají 30. března.

„Nachystané máme novinky. Nikdy jsme nedělali krátkodobé výstavy, letos začneme. Bude jen o prázdninách a bude to výstava – Móda v minulých staletích, instalovaná ve třetím patře zámku, které bylo do dnešní doby veřejnosti nepřístupné, jen při výjimečných prohlídkách,“ uvedla kastelánka zámku Jánský vrch Kateřina Danielová.

Kromě toho se tady pracuje i na obnově zámeckého parku.

„Je to první etapa, pokud bude dobré počasí tak do konce června, bude vše hotovo. Stromy se kácí, ošetřují, vysazují se nové, stejně jako keře a traviny. Něco se už udělalo loni, teď se bude pokračovat,“ pokračovala.

O prvním dubnovém víkendu mohou příchozí na zámku slavit velikonoce.

„Je to už tradice, zámek bude velikonočně nazdobený, chybět nebude kulturní program s velikonočními trhy na nádvoří, v zámku budou kostýmované prohlídky na velikonoční tématiku,“ doplnila kastelánka.

Před sezonou se tak jako každý rok, i na zámku Úsov na Šumpersku, dělá generální očista exponátů, podlah, vitrín a všeho ostatního. Otevřou 1. dubna.

„Letos jsme po generálním malování, takže děvčata mají hodně práce, aby se to všechno stihlo. V sezoně budou na návštěvníky čekat na nádvoří hádanky, strašidelný labyrint. Budeme pořádat čarodějnice na zámku, což je tradiční akce, zábavné odpoledne pro děti i dospělé a na konci června se opět pokusíme pobavit návštěvníky na nějaké muzejní noci, to je už také tradice,“ uvedla Eva Třísková, kastelánka úsovského lovecko-lesnického muzea, které je zaměřené na ukázku trofejí z Afriky a dalších zemí.