Hrad Bouzov

Nasvícený hrad Bouzov

Kdy: 19. až 21. dubna, od 9 do 15 hodin

Velikonoční a květinová výzdoba krášlí během celého prodlouženého víkendu Hrad Bouzov na Olomoucku. Návštěvníci mohou zažít pravou velikonoční atmosféru v prostorách půvabného Bouzova po tři dny, od 9 do 15 hodin. 

Hrad Šternberk

Hrad Šternberk

Kdy: 18. až 21. dubna, od 10 hodin

Na sobotu 19. dubna je nachystaný dětský Velikonoční jarmark, jeho začátek je na 10 hodin a konec okolo 16 hodiny. V prostorách hradu, nádvoří i hradního parku můžete strávit příjemný den plný zábavy. Vstupné na jarmark činí symbolických třicet korun, nejmenší děti do tří let mají vstupné zdarma. Při zakoupení vstupenky na prohlídku hradu, je vstup na sobotní jarmark zdarma.

V neděli se hrad otevře od 10 do 17 hodin a na Velikonoční pondělí 21. dubna je připraven speciální doprovodný program v hradní kapli. Vokální soubor Hanel Collegium představí svůj pořad kde zazní moravská lidová poezie a písně ze 16. až 18. století.

Návštěvníci si mohou vybrat ze dvou druhů prohlídek, mohou absolvovat klasickou prohlídku malého či velkého okruhu za standardní vstupné nebo mohou upřednostnit speciální Velikonoční prohlídku, která bude zaměřena, mimo historie hradu, především na velikonoční zvyky a tradice. (paš)

Zámek Náměšť na Hané

Zámek Náměšť na Hané

Kdy: 19. až 21. dubna, od 9 do 16 hodin

Jarně ozdobenými komnatami láká k návštěvě zámek v Náměšti na Hané. Od soboty do neděle bude možné na zámku koupit velikonoční vajíčka. Na Velikonoční pondělí pak správa zámku pro širokou veřejnost nachystala výtvarnou dílnu, kde si příchozí mohou vyrobit krásné výrobky. (paš)

Hrad Sovinec

Hrad Sovinec

Kdy: 19. až 21. duben, od 9.10 do 18 hodin.

Hrad Sovinec láká k návštěvě po celý prodloužený víkend. Tentokrát se tamní akce jmenuje Rekviem za rytíře a všem, kteří se na památku vydají, nabídne Drátenický jarmark s tradicemi při vítání jara, profesionální jihočeské divadlo Koňmo, jenž na Sovinec přijíždí poprvé a ještě s premiérou pohádky – Jak šlo vejce na Vandr. Chybět nebudou ani šermíři, folklórní zvyky a tradice od Masopustu do Velikonoc a ukázka zručnosti starodávných řemeslníků či tradiční sokolnická ukázka příletu dravých ptáků. (paš)

Hrad Helfštýn

Hrad Helfštýn

Kdy: 19. – 21. dubna

Velikonoce na hradě -zábavně naučný doprovodný program k velikonočním svátkům. Realizuje divadelní a výtvarná společnost STUDIO BEZ KLIKY. Ukázky různých řemesel a velikonočních technik: zdobení kraslic, vyšívání, paličkování v ateliéru tzv. H-studia.

Zámek Velké Losiny

Zámek ve Velkých Losinách

Kdy: 18. až 21. dubna, od 9 do 16 hodin

Správa zámku ve Velkých Losinách zve své návštěvníky do velikonočně vyzdobených interiérů. Příchozí si mohou během prodlouženého víkendu a při příležitosti mezinárodního dne památek prohlédnout i nově instalovanou trasu ve vysokém zámku doplněnou jarní výzdobou. (paš)