„V podstatě fungujeme v režimu samoobslužné pokladny, takže kdo na hrad přijde a bude dodržovat pravidla rozestupů, roušek, desinfekce rukou, ten do areálu hradu může vstoupit. Teď, když je zde vše pod sněhem, je to takové romantické a návštěvníkům se mimo jiné nabízí zajímavá možnost. Pokud si totiž přinesou hrstku nějakých semínek, můžou je do hradních krmítek nasypat ptáčkům, protože kolem hradu se nám jich shlukují spousty a možná trpí stejně, jako trpíme my,“ vysvětluje Jiří Holík s čím vším lze na Lukově v těchto dnech počítat.

Když nemrzne nechybí tam ani samoobslužné okénko, kde se návštěvníkům nabízí základní občerstvení.

Přírodní koupaliště Poděbrady u Olomouce v sobotu 13. února 2021
Plavky a brusle. Poděbrady obsadili bruslaři i otužilci, podívejte se

Chystá se překvapení

„Počítáme s tím, že až budeme moct otevřít i interiér, tak ve vnitřních prostorách západního paláce zpřístupníme výstavu věnovanou Valdštejnským zahradám a jejím zahradníkům, protože hrad Lukov vlastnil Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna, což byla jedna z nejvýznamnějších postav českých dějin,“ poodhalil kastelán jedno z chystaných překvapení.

Pak se lidé budou moct těšit také na hlavní stálou expozici ve sklepení západního paláce věnovanou historii hradu a archeologickým nálezům. Ve druhé části je expozice interaktivní - ozvučené panorama dobývání hradu. Třetí expozice je věnovaná období renesance, tedy velmi slavnému období hradu, kde je k vidění jeho pozoruhodný model.

Ledové sochy na Pustevnách. 13. února 2021.
Krása z ledu. Pustevny v Beskydech zdobí nové sochy

Rozšíření expozice

„V současné době chystáme rozšíření této expozice o kopie renesančních kamen, které budou postaveny z kopií kachlů, nalezených přímo na hradě Lukově,“ upřesnil Jiří Holík. Ve vstupní věži se pak nachází čtvrtá expozice. Také ta prochází kompletní proměnou.

„Nově bude věnována příběhu o záchraně hradu Lukova, protože je jedinečný tím, jak výraznou památkovou obnovu absolvoval od roku 1983 v posledních téměř čtyřiceti letech za pomoci dobrovolníků,“ uvedl kastelán.

Chcete vědět, jaké to je řídit saně se psím spřežením zimní krajinou? V Jeseníkách z vás profesionálové udělají mushera.
Originální zážitek z Jeseníků. Chovné stanice nabízejí jízdy se psími spřeženími

Naučné stezky

Zajímavým zpestřením nejen pro nejmenší návštěvníky je také série naučných stezek ve venkovní části areálu.

„Je tam okruh věnovaný pověstem, zastavení, kde mohou zájemci plnit jednotlivé úkoly. Jde o jakousi expozici pod širým nebem. V letošním roce chystáme rovněž naučnou stezku zaměřenou na mokřady, kterých je v okolí hradu spousta,“ řekl Jiří Holík na závěr virtuální prohlídky hradu Lukova pro čtenáře Deníku.