Podobně už zareagovali podnikatelé v pohostinství i jinde na periferii. Zavřená je řada kdysi vyhlášených podniků v obcích okolí Olomouce i na okraji města.

Restaurace Gól na Andrově stadionu v Olomouci, březen 2024
Restaurace Gól znovu otevře, zájem má pivovarnická skupina. Co se bude čepovat?

„Lidi přestali postupně chodit. Sice jsme na dobrém místě, vařili jsme jako jediní, ale dál už to prostě nešlo,“ posteskl si nad koncem restaurace, která fungovala v Dubu nad Moravou přes 30 let, majitel nemovitosti Pavel Piňos.

Změnu pozoroval od pandemie covidu. „Mentalita lidí se změnila. Do hospody se chodí méně, a to nejen z ekonomických důvodů,“ podotkl.


Nahrává se anketa ...

Podnik na frekventované ulici zavřel po hlavní dubské pouti „Na Andílka“. Jako zajímavou příležitost vyhodnotil majitel investici do přestavby objektu na menší nájemní byty.

„Po bydlení je hlad. Jistě to dokážu pronajmout, sice za méně než v Olomouci, ale pořád z toho něco bude. Otevřel Amazon, jedna svozová trasa povede přes Dub. Olomouc, kde jsou nájmy vysoké, je pro případné zájemce dobře dostupná,“ popisoval záměr.

V další části článku se také dozvíte
- jak situaci na venkově vidí pivovarník a hospodský z pivovaru Jadrníček z Náměště na Hané
- které kdysi vyhlášené podniky v okolí Olomouce zejí prázdnotou a které jsou k mání
- jak se daří kavárnám a dražším restauracím

Vedení městyse uzavření známého podniku a jediné restaurace, kde se v poledne vařilo, neudělalo radost.

„Mrzí nás to, protože byla dobrá. Fungovala přes 30 let. Už nejsou štamgasti, co denně zašli po práci nebo kolem zpráv na jedno, řada z nich zemřela. Mladí už takto nežijí, mají jiné aktivity,“ poznamenal Ivo Čečman.

Na bydlení předělali hospodu i jinde, například v Bohuslavicích. Jedinou v obci. Funguje pouze sezonní podnik na hřišti.

Hospodští zkracují otevírací dobu

Podle Luboše Jadrníčka z Pivovaru Jadrníček v Náměšti na Hané skončila v posledních letech na venkově řada podniků. Další vlna zavírání ale nehrozí. Ti, co přežili, přistoupili k tomu, že zredukovali provozní dobu. Někde výrazně.

„Zatímco dříve měli otevřeno sedm dní v týdnu, dnes jen pátky a víkendy. Řada hospůdek měla zaměstnance, to už taky není pravda. Staly se z toho rodinné podniky,“ popisoval vývoj na venkově.

Návrat do starých časů nabídl pivovar Jadrníček z Náměště na Hané. S osmičkou pivem, Kombajnistou, sklízí v horkých letních dnech obrovský úspěch
Na Hané hasí žízeň Kombajnista. O osmistupňové pivo je obrovský zájem

I ve svém vyhlášeném podniku v Náměšti na Hané pozoruje, že chlapi po sportovních aktivitách už nezajdou na jedno tak často jako dříve. Čepované pivo po lednovém zvýšení DPH zdražil, stejně jako drtivá většina výrobců piva v Česku.

„O čtyři koruny jsme museli zvednout cenu. Stát si myslí, že vybere více, ale nevybere. Na tom se shodujeme s hospodskými. Podniky omezily otevírací dobu a hosté vypijí méně piva,“ poznamenal.

Horka: z pěti hospod dvě

Na Olomoucku v posledních letech zavřela řada vesnických podniků.

„Provozovnu nakonec koupili Vietnamci. Dělali kachnu na medu a další speciality. Nebyla však odezva, tak zavřeli. Snad na sezonu znovu otevřou,“ popisoval situaci starosta Horní Loděnice Gustav Repaň.

S novým rokem zavřelo v Olomouci několik restaurací. Například stylový podnik v Rooseveltově ulici, kde jsou místo stoliček u baru pravé motocykly, leden 2023.
V Olomouci skončilo několik hospod. Jiné omezily provoz

Zavřela opět Zlatá Křepelka u Skrbeně, kterou se novému vlastníkovi podařilo otevřít počátkem pandemie covidu. V provozu nejsou podniky v Olomouci-Chomoutově.

„Pamatuji, že v Horce bylo snad pět hospod. Autodemont, to byl pojem, pak Na Kovárně v Sedlisku, Sokolka, pivovar Melichárek měl posezení, Lovecká chata. Dnes? V provozu jsou dvě, včetně Lovecké chaty, a sporadicky Sedlisko,“ popisovala pracovnice obecního úřadu.

Autodemont, to byl pojem. Na vyhlášenou zvěřinu se lidé sjížděli zdaleka. V Horce nad Moravou bylo v provozu pět podniků, dnes dva, včetně Lovecké chaty, a jeden sporadicky.Autodemont, to byl pojem. Na vyhlášenou zvěřinu se lidé sjížděli zdaleka. V Horce nad Moravou bylo v provozu pět podniků, dnes dva, včetně Lovecké chaty, a jeden sporadicky.Zdroj: Deník/Daniela Tauberová

Jedinou hospodu dotuje město

Například ve třítisícovém Moravském Berouně dnes už jediný fungující gastro podnik provozuje město.

„Je to jediné restaurační zařízení. Aby tady něco bylo, provozuje a dotuje ho město, které zaměstnává personál restaurace,“ potvrdil starost města Jan Hicz.

Bistro Pod věží v Zoo Olomouc má nahradit nová restaurace s větší kapacitou a terasou. Březen 2024
Gastro proměny v zoo: bistro Pod Věží zbourají, otevřou nové provozovny

Spousta podniků k pronájmu

Zájemci o koupi nebo pronájem restaurace na Olomoucku najdou v aktuálních nabídkách realitních kanceláři hned několik možností.

Třeba provozovnu s byty na Hlavní ulici ve Skrbeni, která funguje, podnik v Bohuňovicích v ulici 6. května nebo restauraci v Bílé Lhotě-Měníku, která je na prodej jen za 1,5 milionu korun.

Na prodej je stále i Kapitolka v Samotiškách. K pronájmu je nyní i podnik na okraji Olomouce, Taverna U Pece v Řepčíně.

Skončila olomoucká restaurace Študáč, podnik s bohatou historií.
Skončil olomoucký Študáč. Hospoda, kam chodili studenti, malíři i Karel Kryl.

Kavárnám se daří

Za loňský rok, jak vyplynulo z dat společnosti Dotykačka, jejíž pokladní systém využívá největší podíl tuzemských gastro zařízení, souhrnné tržby za rok 2023 meziročně stouply o 3 procenta, v Olomouckém kraji v průměru o 5 procent. Po započítání vlivu inflace byl ovšem pro velkou část podniků uplynulý rok spíše ztrátový.

„Čísla je vždy třeba vnímat v souvislostech. Proti nárůstu tržeb bohužel stojí inflace. Reálně tak gastro obor skončil v mínusu. A to se bavíme pouze o oblastech, které odpovídají průměru. Na řadě míst měly gastro podniky mrzutější skóre,“ uvedl ředitel Dotykačky Petr Menclík.

Jeho slova potvrdil Luboš Kastner, člen představenstva Hospodářské komory: „Gastronomie se nevrací do reálného růstu. Ten totiž neustále brzdí nové překážky. Zatímco 2023 byl rokem bojů s cenami energií a surovin, rok 2024 bude rokem boje zákazníků s vyššími cenami, které na ně gastro – zejména u nápojů – bude muset přenést kvůli vyšší DPH.“

Celoroční analýza společnosti Dotykačka potvrzuje proměnu spotřebitelských preferencí. Dlouhodobě se nejvíc daří kavárnám, jejichž zákazníci tolerují i nadprůměrnou míru zdražování. Dobře si vedou také bistra a restaurace – zejména pak ty pro náročnější klientelu. Po několika letech propadů se v uplynulém roce stabilizovaly segmenty hospod a hotelů. Zásadní propady zažívají podniky orientované na noční život.