„I nadále ke stromkům na náměstí platí náš zamítavý postoj. Předvoláme si proto výstaviště, aby nám podalo svoje vysvětlení. Ve správním řízení pak budeme pravděpodobně žádat, aby stromky z náměstí zmizely,“ řekla Vlasta Kauerová, vedoucí oddělení památkové péče olomoucké radnice.

„V každém případě však Floře hrozí pokuta, protože porušila podmínky našeho závazného rozhodnutí,“ pokračovala.

Zákon maximální sankci za takové porušení stanovuje až na sto tisíc korun.

Olomoucká radnice s tímto postupem památkářů počítá, očekává však, že stromky vyvolají novou diskusi veřejnosti.

„Mobilní zeleň je navíc součástí výzdoby náměstí v rámci oslav padesátého výročí olomoucké Flory, podobně jako byla květinová dekorace na Arionově kašně. Stromky jsou proto jenom dočasnou záležitostí a náměstí opustí nejpozději v září,“ uvedl olomoucký primátor Martin Novotný.

Čtěte také: Zeleň na náměstí bude. Odolá odporu památkářů?

Výstaviště je na správní řízení památkářů podobně jako radnice připraveno.

„Zatím je předčasné mluvit o případné pokutě, protože jsme od památkářů nedostali předvolání. Uvidíme, jestli si předvolají Floru, která stromky instalovala, nebo zástupce města, jež je vlastníkem náměstí,“ řekl náměstek primátora Vladimír Pokorný (ODS), který současně působí jako předseda představenstva Flory.

„Pokud by nějakou sankci dostalo výstaviště, jsme připraveni na náměstí formou veřejné sbírky peníze vybrat a upozornit tak na způsob jakým památková péče za peníze nás všech funguje,“ dodal.

Architektům se stromky nelíbí, nebudou jim však bránit

Studio architektů, které podobu Horního náměstí projektovalo a získalo na ní také autorský vzor, jež jim umožňuje uplatňovat si autorská práva, nebude mobilní stromky právně napadat.

„Po právní stránce jsou stromky reklamní záležitostí, která na náměstí zůstane několik měsíců. I když se nám to nelíbí, nebudeme uplatňovat svá autorská práva,“ vysvětil Jan Šépka, jeden z architektů.

„Připravujeme však pro olomouckou radnici otevřený dopis, ve kterém radu města vyzveme, aby se zamyslela nad tím, co je věcí politiků a co věcí odborníků. V minulosti se totiž na téma zeleně na náměstí vedla odborná diskuze, ze které vyplynulo, že sem stromky nepatří. Rádi bychom proto radu vyzvali, aby podobné odborné stanoviska ctila,“ dodal.

Co si o mobilních stromech na Horním náměstí myslíte vy?
A podpořili byste veřejnou sbírku na pokutu za jejich rozmístění?

Svůj názor můžete připojit v diskusi pod článkem.