Autoři proměny Horního náměstí navíc upozorňují na možné porušení autorského práva.

Proti radnicí navrhované změně se postavil i Národní památkový ústav.

Vedení města s dalšími kroky počká na výsledek testu světel od Philipse. V případě špatné zkušenosti zváží prý i jiné možnosti.

Philips UrbanStar. Vizualizace rozmístění sériových lamp na Horním náměstí v Olomouci

Vizualizace lamp Philips UrbanStar na Horním náměstí v Olomouci. Zdroj: MmOl

Primátor: Je to vhodné osvětlení

Ve čtvrtek ve 21 hodin osvětlí okolí Caesarovy kašny dvě lampy Philips UrbanStar, které Olomoučané znají z přechodu mezi hlavními náměstími.

„Toto osvětlení mi přijde jako vhodné i do prostoru Horního náměstí. Tím hlavním, co by měl člověk procházející po náměstí vidět, je kvalita zpracování fasád budov a ne prvek osvětlení. V tom se možná liším s panem architektem," sdělil olomoucký primátor Martin Major na adresu Jana Šépky, jenž stojí za nynějším vzhledem Horního náměstí.

Součástí návrhu jsou i lampy, pro které se vžilo označení plácačky. Navržené byly v polovině 90. let, nikdy však na náměstí nestály.

Jelikož radnice má nyní k dispozici jen světla od Philipsu, jiné typy teď testovat nebude.

„Zkouška by měla potvrdit nebo vyvrátit tvrzení výrobců, že se světelný komfort na Horním náměstí zlepší. Pokud se ukáže, že ne, vrátíme se k původním úvahám. Můj názor nikomu nevnucuji a varianta pana architekta Šépky není vyvrácena," řekl primátor s tím, že mimo hru nejsou ani žádné další typy osvětlení.

Sirky jsou na hranici životnosti

Při závěrečném rozhodnutí se chce město držet světelných modelů a kalkulací.

Pokud lampy UrbanStar osvětlí prostor dostatečně, bude jimi chtít město do konce léta osadit celé Horní náměstí namísto současných černých sloupovitých lamp Thorn.

„Technický stav stožárů typu Thorn je na hranici životnosti a je nutno je vyměnit," uvedl Martin Major.

Jan Šépka se s vedením města poslední rok schází a postup ho překvapil. Dle jeho slov o to víc, že existuje dokumentace pro stavební povolení k výměně světel.

„Destruktivně zasahuje do původně zamýšleného projektu i realizovaného díla," sdělil k úpravě veřejných ploch z let 1998 – 2001, pod níž je podepsán.

Architekt: Stejná tma za 4 miliony?

Nechal si zpracovat posudek, jaký světelný tok která světla dávají.

„Jeho" atypická lampa v něm představuje sto procent, Philips UrbanStar šedesát a stávající světla sedmapadesát procent.

„Je jasně patrné, že navržená lampa UrbanStar nemá dostatečné světelné parametry, aby prostor Horního náměstí osvětlila lépe než stávající lampy," shrnul.

„Nevím, jaký důvod vede radní k tomu, že vybrali právě lampu, která svým charakterem neodpovídá reprezentativnímu charakteru náměstí," řekl architekt.

Zmínil také, že umístěním svítidel Philips by došlo k porušení autorského práva a poškození architektonické kvality úprav náměstí.

„Dalším zarážejícím faktem je cena světel. Jestliže chce město vynaložit 4,3 milionu korun, jak je uvedeno v projektu, a za tuto cenu nezískat světelné vylepšení, které bylo hlavním argumentem radních pro výměnu stávajících svítidel, je určitě na pováženou takové nakládání s veřejnými prostředky," zmínil Jan Šépka.

Více světel u Caesara

Aby v okolí radnice nebyla po setmění tma, připravuje město souběžně jiný projekt a to přidání čtyř stávajících lamp ke vstupu do restaurace Caesar a na druhou stranu budovy.

S tím ale nesouhlasí Národní památkový ústav. Má obavu, že stožáry veřejného osvětlení budou bránit v pohledech a v noci neumožní naplno vnímat detaily radnice jako třeba renesanční lodžii.

„Zároveň se domníváme, že uvažovaná výměna nepřinese zvýšený světelný komfort a znehodnocuje architektonické řešení, které vzešlo ze soutěže na úpravu Horní náměstí v roce 1995, jež byla opakovaně oceněna i v mezinárodním měřítku," prohlásil ředitel olomouckého pracoviště Národního památkového ústavu František Chupík.

Celou záležitost by podle něj měla doprovázet širší veřejná diskuze.

Není podstatné, která svítí nejvíc

Primátor se opírá o dřívější zprávu k lampám z Dolního náměstí a jeho spojnice s náměstím Horním.

„Když jsem četl vyjádření týkajícího se krčku, respektive Dolního náměstí, logickým výkladem jsem dospěl k závěru, že pokud zde budou umístěna světla typu UrbanStar, požadují je památkáři umístit i na Horním náměstí. Že se v mezidobí objevil i další výklad, k tomu se nechci vyjadřovat," řekl Martin Major.

Ohledně autorského práva zastávají radní názor, že výměna lamp není s dílem týmu Jana Šépky v rozporu. I cena má být jiná.

„Varianta Philips UrbanStar představuje částku dva a půl milionu korun včetně osazení. Jiná kalkulace předpokládá, že by měla být vyměněna kompletně kabeláž. K tomu ale my zatím přistupovat nehodláme. Varianta pana Šépky je do dvou milionů. Tento rozdíl je zanedbatelný," srovnal primátor.

„Není podstatné, která lampa svítí nejvíc. Hlavně musí dávat světelný komfort," uzavřel.