„Neměli by tudy vůbec chodit,“ ukazuje paní Boženka cestu směrem k hospodě. „My zase nesmíme na Poděbrady. Ale stejně je to tam teď samé bláto, takže mě to ani nemrzí,“ dodává s úsměvem sympatická seniorka, která bydlí ve staré části ulice spadající pod Olomouc.

O víkendu proto otočila kolo opačným směrem a užila si pohybu i tak. „V sobotu jsem se projela na pískovnu. Bylo to fajn. I když taky dost bláta,“ svěřuje se Olomoučanka, jež bere pohyb na hranici katastrů s potřebnou porcí nadhledu.

Svatý Kopeček u Olomouce, sobota 6. března 2021
Olomoučané vyrazili na Svatý Kopeček. Tam můžou

Horečáci mají všechno levnější

Na tom, že je Olomoučanka, ne občanka Horky nad Moravou, netratí jen aktuálně omezením možnosti vyrazit na vycházku na oblíbená místa.

„Horečáci mají všechno levnější. Máme tam poštu, jezdíme autobusem přes Horku, děti tam mají školu,“ vyjmenovává benefity.

Lidé z poloviny ulice Baarova skutečně mají o něco lehčí peněženku. Jen rozdíl v poplatku za popelnice činí v letošním roce více než tři stovky.

Hranici katastru v lokalitě za chomoutovskou mateřskou školou v minulosti podle místních tvořila polní cesta. V posledních 15 letech zde vyrostlo více než deset novostaveb. Dnes již vyasfaltovaná hranice však zůstala nezměněna.

„Je to tak historicky. Horečáci změnu nechtějí. Není to téma. Až poslední dny kvůli omezení pohybu,“ potvrzuje starosta Horky nad Moravou Luděk Tichý.

Bohuňovice. Modernizovaná železniční trať Olomouc - Šternberk v prosinci 2021
Stavba regionální rychlotratě pokračuje, vlaky na Uničov teď dlouho nepojedou

Poloprázdné parkoviště u hřbitova

Podle jeho zkušenosti z uplynulého víkendu na okraji lužního lesa v Horce nad Moravou přespolní nařízení ctí a více se zdržují na území obce, kde bydlí.

„Ubylo aut kolem hřbitova, kde parkují ti, co vyrážejí do lesa a na Loveckou chatu. Parkoviště bylo poloprázdné,“ líčí.

S Horkou nad Moravou má Chomoutov silné pouto. Farností místní historicky spadali pod Horku, měli tam četnickou stanici, poštu, železnici. Fungovaly společné spolky, například Orel.

Ski areál Hlubočky 10. března 2021
Nádhera na lyžování, na svahu pusto. Takto teď vypadají sjezdovky

Pohyb vláda omezila do 21. března. Mezi okresy je možný jen v rámci výjimek, jimiž jsou cesty do práce či k doktorovi. Ty musejí lidé doložit například vyplněným formulářem s potvrzením důvodu cesty. Uvnitř okresu je možné jet v nezbytně nutném počtu osob na nákup a v rámci jedné domácnosti do vlastního rekreačního objektu.

Vycházky do přírody, sportování či venčení psů jsou povoleny pouze v rámci obce, kde mají lidé trvalý pobyt nebo bydliště a občan při nich podle nařízení vlády nesmí překročit území obce.

Od 1. března musejí mít lidé respirátory třídy FFP2 nebo chirurgické roušky na všech veřejně přístupných místech v zastavěném území obce.

Ke krizovému opatření omezujícímu pohyb lidí vláda přikročila vzhledem k závažné epidemiologické situaci způsobené hlavně šířením britské a výskytem jihoafrické mutace koronaviru.