Jejich novou skladbu mohli vidět Olomoučané, kteří přišli ve středu po poledni k altánku do Smetanových sadů.

Holky z Chválkovic tam předvedly co umí v rámci akce nazvané Senioři bez hranic, projektu, jenž nabízí pohybové ale i výukové akce pro aktivní seniory po celé prázdniny.

„Cvičili s námi i muži a to jsme si říkali Kluci a holky z Chválkovic. Jenomže chlapi to dlouho nevydrží, hned jsou nemocní, na hromadě, takže my to táhneme dál samy. Je nás teď osm holek. Chlapy máme jen na okrasu, hlídají nám tašky když vystupujeme. Aktivně už necvičí," vysvětluje šedesáti sedmiletá Drahomíra Mádrová.

S manželem bydlí v Domově pro seniory ve Chválkovicích už deset let. Členkou taneční skupiny je šestým rokem.

„Začali jsme s jednou rozltleskávačkou při nějakém sportovní utkání, pak se nám to zalíbilo. Bylo nás šest roztleskávaček, řekli jsme si, že si naděláme třepetalky. V Americe je mají pevné, drahé, kdežto my se je děláme samy z igelitových pytlíků," pokračuje.

Holky se schází třikrát týdně, asi na hodinku. Nacvičili už celkem pět skladeb a vystupují na různých společenských akcích ve městě i mimo něj. Za dobu fungování skupiny získaly už třicet osm pohárů a medailí a to za různé aktivity, nejen taneční.

„Největší radost máme z toho, že jsme před čtrnácti dny v Ostravě na taneční soutěži Ostravská pyramida, vyhráli ve své kategorii nad čtyřicet roků první místo a zlatou medaili," říká pyšně aktivní seniorka. Má rada hudbu a říká, že se sešla bezvadná parta. „Bez cvičení si pobyt už nedokážeme vůbec představit," podotýká Drahomíra Mádrová a dodává:

„Každý si myslí, že když je někdo v chráněném bydlení nebo domově důchodců a má přes šedesát, že to je chudák. Kdežto my jsme tam chytli třetí dech a jedeme, jen aby bylo zdravíčko. Jinak se nám daří moc dobře a jsme spokojení."

Projekt s názvem Senioři bez hranic je určený pro lidi ve věku nad pětapadesát let. Prázdninový projekt odstartoval ve středu 11. července a zájemcům nabízí třicet čtyři pohybových ale i výukových akcí.

V nabídce si mohou lidé vybrat například z různých výtvarných aktivit, zážitkových seminářů, netradiční pohybové aktivity jako je nordic walking, cvičení s moderním náčiním, ale také třeba výuku společenského tance.

„Je to první ročník, všechny aktivity jsou pro seniory ve věku 55 let a výš zdarma, všechny jsou zajímavé. Každá aktivita je pro někoho jiného," informovala za organizátory Milada Šnajdrová.

Senioři si budou moci pod vedením zkušených lektorů vyzkoušet také jízdu na in-line bruslích, zúčastnit se přírodovědné a vlastivědné vycházky po Olomouci a okolí, vyzkoušet si pétanque nebo aranžování květin.

Celkem jedenáct neziskových organizací nabídne během července a srpna své aktivity seniorům zdarma. Do jednotlivých činností a kurzů je však potřeba se předem přihlásit.

Více informací lze najít na www.olomouc.eu.

Projekt v rámci Evropskému roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity, Senioři bez hranic, připravil Europe Direct společně s Olomouckou sekcí Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje.