Výsadbu nového lesa musí kvůli dotacím magistrát rozdělit do tří etap. Při tvorbě poslední z nich by chtěla zapojit i privátní sektor.

Před nedávnem schválili radní podobu Holického lesa. Nabídnout by měl cyklistické a in-line stezky, dětská hřiště, piknikovou louku, ale třeba i vodní plochy s koupáním.

Vznikne mezi Novými Sady, Novým Světem a Holicí, v půli jej přetne ulice Šlechtitelů.

Radnice nyní představila, jak by jej chtěla zaplatit.

„Podobu lesa jsme odsouhlasili v dubnu a odboru evropských projektů jsme uložili, aby navrhl způsob jeho financování s pomocí dostupných dotačních titulů, a to jak evropských, tak národních. Po vyhodnocení všech možností jsme se shodli, že rozdělíme jeho realizaci do tří etap, abychom mohli peníze čerpat,“ uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Sázení stromů a oživení mrtvé řeky

Podle schválené podoby bude rekreační zóna rozdělená na dvě části. Menší část bude tvořit hustý les protkaný sítí stezek, které umožní občanům procházky i sport. Dětem pak bude k dispozici například lanové hřiště.

V první etapě plánuje radnice právě tuto část osadit stromy.

„Zalesníme tak plochu o velikosti třiceti tří hektarů. Náklady odhadujeme přes šest milionů korun. Z částky bychom mohli získat až devadesát procent z operačního programu životní prostředí. Peníze však z tohoto zdroje ubývají, proto se chceme přihlásit do připravované podzimní výzvy. Zda jsme uspěli, se dovíme na začátku příštího roku,“ vysvětlil Šnevajs.

Ve druhé fázi plánuje radnice revitalizovat mrtvé rameno řeky Moravy a vytvořit na vzniklém ostrově biocentrum. První i druhá etapa budou probíhat současně.

„Jde o napojení mrtvého ramene zpět na řeku, odbahnění a přemostění, aby mohla fungovat cyklostezka podél Moravy. Náklady překonají hranici dvanácti milionů korun. I na tuto akci máme možnost získat dotaci,“ popsal Šnevajs.

Holický les: urbanisticko-krajinářský návrh. Zdroj: MmOl

Koupání, pikniky i rybaření

V poslední etapě chce radnice dokončit největší část lesoparku, který budou moci lidé využít pro rekreaci a pikniky. Návštěvníci si budou moci odpočinout u dvou jezer. Pokud bude mít voda odpovídající kvalitu, uvažuje radnice o jejich využití ke koupání.

Rybářům budou k dispozici dvě menší vodní plochy.

V tomto případě však o příspěvek radnice žádat nebude.

„Spíše uvažujeme o zapojení podnikatelského subjektu, který by navrhl komerční využití vytěženého materiálu ze dvou vodních ploch. Budeme se snažit jednání vést tak, aby všechny etapy na sebe navazovaly a doplňovaly se,“ doplnil náměstek.

Areál pro Holický les

Pro lesopark založili občanské sdružení

Radnice k projektu přistoupila na žádost občanů městské části Holice. Už před více než rokem sepsali místní petici, ve které po samosprávě vybudování rekreačního lesa požadovali.

Založili také občanské sdružení, které se má starat o informování občanů o průběhu tvorby rekreační zóny.

„Vítáme, že radnice už schválila konkrétní podobu Holického lesa a jeho financování. Na prvomájovém Ekojarmarku jsme již zahájili výstavu, která má lidi s tímto projektem seznámit a v podobných aktivitách budeme pokračovat,“ podotkla za občanské sdružení Ivana Kalodová.