Že by malé zelené pozemky mezi domy a ploty nemusely patřit lidem, ale městu, vyšlo najevo před pěti lety.

Tehdy do Hodolan přišli plynaři, kteří chtěli přes předzahrádky táhnout potrubí.

Majitelům domů se v následujících měsících nepodařilo se městem dohodnout, navíc měli obyvatelé zaplatit nájem za dva roky dozadu.

Na konci roku 2013 proto čtyři z nich podali žalobu.

Po třech letech a jednom odvolání ke krajskému soud, došel okresní soud v Olomouci k závěru, že Hodolanští se o pozemky starají dost dlouho na to, aby mohly být jejich.

„Zákonné znaky vydržení byly naplněny. Žalobci žili v dobré víře, že jim pozemky patří. Vydrželi vlastnické právo k pozemkům a jsou vlastníky," rozhodla ve čtvrtek soudkyně Jaroslava Jechová.

V soudní síni se četlo ze starých katastrálních knih, zaznívala jména bývalých vlastníků narozených v předminulém století.

„Šlo o dokazování přibližně sto deset let dozadu. Původní pochybení vzniklo kolem let 1905 až 1908. Teď se to dalo do pořádku, ale předpokládám, že se ještě město bude odvolávat," poznamenal k závěru soudu Mojmír Mohapl z Purkyňovy ulice.

Dodal, že do vynesení rozsudku přestal na pozemku sekat trávu, když tedy nepatří jeho rodině. Teď už může přerostlou zeleň zkrátit.

Úřady nebyly fér

Proti městu se sice postavili čtyři lidé, podobných případů je však v městské části přibližně desetkrát víc.

„Každý má svou historii. Společný jmenovatel je, že úřady původním majitelům odepsaly předzahrádky ne úplně férovým způsobem," připomněl Mojmír Mohapl situaci ze začátku 20. století, kdy předci darovali obci Hodolany pozemky před domy na stavbu cesty. Podle žaloby ale právě jen na ni.

Zda se město odvolá a co může rozsudek znamenat pro další předzahrádky v Hodolanech, případně v jiných částech, zatím vedení Olomouce nesdělilo.

„Rozhodnutí soudu můžeme komentovat a další kroky činit poté, co obdržíme písemné vyhotovení a zdůvodnění rozsudku," uvedla mluvčí radnice Radka Štědrá.