Sbírá podpisy potřebné pro registraci a sestavuje program, s nímž chce uspět v podzimních komunálních volbách.

Nezávislá hnutí, pokud nabídnou kvalitní program a osobnosti, mají podle politologů velkou šanci. Jsou na vzestupu, zatímco od tradičních stran se voliči odklánějí.

Hnutí Společně nyní sbírá podpisy pro svou registraci, žádost na ministerstvo vnitra odešle na začátku dubna.

Zároveň pracuje na volebním programu. O kandidátce bude jasno během května.

„Volební kampaň bude velmi viditelná, pozitivní a konkrétní. O kandidaturu je obrovský zájem, vybíráme pečlivě, na základě programu a vizí potenciálních kandidátů,“ sdělil člen přípravného výboru hnutí a právník Robert Runták.

S olomouckými osobnostmi se sešel v minulém týdnu v jednom z olomouckých klubů a mluvil s nimi o tom, co mu vadí.

V Legionářské ulici v centru Olomouce spadly na chodník kusy zdiva
Z domu v centru Olomouce spadly na chodník kusy zdi
Robert Runták na debatním Setkání s olomouckým hejtmanem pořádaném Deníkem
Nové politické hnutí nechce "průměrnou Olomouc", iniciuje je podnikatel Runták

Dlouhodobá vize

Tento týden se hnutí oficiálně představilo. Stavět chce právě na odlišnosti od tradičních stran a větším prostoru pro občany, které by chtělo vtáhnout do rozhodování o veřejných financích.

V kampani nabídne dlouhodobou vizi pro město.

„Olomouc je krásné místo pro život, ale stále nedokázalo využít naplno svůj potenciál. Žijí tu úžasní a zajímaví lidé, ale někteří právě kvůli tomu, že se rozvíjíme pod možnosti, odchází pryč. A to je škoda. Udržme tu ty nejlepší lidi, dejme jim perspektivu,“ prohlašoval jeden z iniciátorů hnutí Dominik Králík.

Podle politologa Pavla Šaradína mají podobná hnutí, pokud nabídnou kvalitní program a kandidáty, kteří už něco dokázali v profesním životě, velkou šanci na úspěch v podzimních komunálních volbách.

„Za posledních patnáct, dvacet let vidíme, že napříč celou Českou republikou nezávislí kandidáti a jejich uskupení neustále posilují a v letošních komunálních volbách se dá očekávat, že opět budou více dominovat,“ sdělil.

Příprava uzavírky na silnici mezi Olomoucí a Šternberkem v Týnečku
Silnici Olomouc - Šternberk zavře oprava mostu, auta budou jezdit "bokem"

"Topka" jako Spojená Olomouc

Politici zatím vznikající subjekt moc nekomentují, protože není jasné, kdo bude kandidovat.

„Konkrétněji se tak zatím nelze vyjadřovat. Je však trendem poslední doby, že byznysmani vstupují do politiky. Pokud by pan Runták uspěl ve volbách, věřím, že budou konstruktivní, ať už by se stali součásti koalice nebo byli v opozici, a to konstruktivnější, než některá dosavadní občanská hnutí s dvěma, třemi zastupiteli," reagoval Antonín Staněk (ČSSD), současný primátor Olomouce a kandidát ČSSD na primátora i pro nadcházející volební období.

TOP09 připustilo, že hnutí podnikatele Runtáka pro ni může být v podzimních volbách v Olomouci konkurentem.

„Chceme hodně stavět na nezávislých osobnostech,“ reagoval Aleš Jakubec (TOP09), náměstek primátora a lídr kandidátky TOP09 s nezávislými pod názvem Spojená Olomouc.

„Asi mají budoucnost, ale já jsem toho názoru, že komunální politika by měla mít návaznost na celostátní úroveň,“ hodnotil rodící se občanské hnutí.

Vizualizace nového obchodního centra Galerie Šantovka 2
Šantovka Tower mění místo i vzhled. Uvolní "plac" Galerii 2
Antonín Staněk (ČSSD), olomoucký primátor od roku 2014
ČSSD povede do boje o radnici primátor Staněk