Podle průzkumu z roku 2010, obcí denně projede sedm tisíc aut.

„Aut jezdí přes obec, ve směru na Lutín hodně,jsou to stovky aut za den. Cesta je to frekventovaná a děti tudy chodí do školy. Vím, že na zasedáních zastupitelstva se na to lidé stále ptají a volají potom, aby se něco udělalo. Je to potřeba, jsou situace, kdy se nedá ani přejít," řekla obyvatelka Hněvotína Naděžda Krejčí, která je i zastupitelkou­ obce.

Obec už má vyřízené stavební povolení, takže ve stavbě nic nebrání, zřejmě jen finance.

„Nevím, jak je letos reálné, že se do toho půjde, my jsme připraveni," konstatoval starosta obce Jaroslav Dvořák.

Akce je připravena, peníze ne

Podle Tomáše Kocycha, z tiskového oddělení krajského úřadu Olomouckého kraje schválený rozpočet Olomouckého kraje na rok 2013 se zahájením rekonstrukce v průběhu letošního roku nepočítá.

„Rovněž není v současné době uvažováno nad výstavbou okružní křižovatky jako samostatné stavby. S akcí se počítá, je připravena, ale výše investičních prostředků Olomouckého kraje pro rok 2014 závisí na výběru daní v letošním roce. To ovšem v tuto chvíli nejsme schopni předpovědět," uvedl Kocych.

Celý projekt je rozdělený na dvě části. Na bedrech kraje by měly být silnice, kruhový objezd či například zastávky. Chodníky se týkají zase obce.

„Některé věci jsme schopni udělat sami, takže je už začneme dělat letos, zřejmě v druhém pololetí. Nebudeme čekat na Olomoucký kraj," pokračoval starosta.

Lokalitu protne cyklostezka

Hněvotín o vybudování kruhové křižovatky usiluje už třetím rokem, lidé si v obci stěžovali na hlučnost, zatížení silnice a podle sčítání z roku 2010 projede vesnicí přes sedm tisíc aut za den.

„Což je značná zátěž. Už se dá těžko přejít z jižní do severní části a naopak," řekl Dvořák.

Poznamenal, že se však obávají také nárůstu dopravy spojené s novou průmyslovou lokalitou, technologickým parkem mezi Hněvotínem a Slavonínem. Stávající průmyslová lokalita začíná už od sjezdu z rychlostní silnice.

„Zaměstnanost je tam celkem velká a my začínáme řešit i to, že lidé chodí pěšky do práce. Až po rozcestí jsme proto silnice osvětlili, letos tam budeme stavět chodník, abychom zabezpečili průchod lidí. Budou i nové zastávky, jízdní řády, chceme to řešit komplexně. Celou lokalitu by měla protnout ještě cyklostezka, která by spojovala Nedvězí, Hněvotín a Topolany. Pokud by se podařilo skloubit všechny tyto záměry, tak si myslíme, že by se celá situace zklidnila," dodal Jaroslav Dvořák