Nejnebezpečnější jsou přitom muchničky, které způsobují drobné ranky. Ty se velmi snadno zanítí a u citlivějších lidí mohou způsobit větší komplikace.

„Ovádů je hodně a výskyt komárů v lesích Litovelského Pomoraví i na jeho okrajích je kalamitní. Ale větším problémem je kousnutí muchničkou," uvedl Libor Mazánek, vedoucí oddělení dezinfekce, dezinsekce, deratizace Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje.

„Taky jsem od nich hodně poštípaný, stejně tak děti. Letos je muchniček více," poznamenal odborník.

Ranky po muchničce úporně svědí, a proto si je člověk má tendenci neustále škrábat, čímž hrozí, že si zavleče infekci. Kousnutí často nezačne bolet okamžitě, ale klidně druhý až třetí den. Pak už je jen kousek k hrozícímu infekčnímu zánětu. Pokud rána otéká, je možné si vzít lék na alergii, protože i tak se dají otoky a svědění zmírnit.

Prevence?

Repelenty jsou bohužel na zákeřné muchničky krátké. „Na muchničky moc repelenty nepůsobí. Účinné je pohybovat se tam, kde muchničky nelétají. Ale vážně: dobré je použít na ranku desinfekci, abychom předešli hnisavému zánětu," doporučil Libor Mazánek. „Dříve se na to umíralo. Například v oblasti Dunaje, když byla kalamita, hejno muchniček mohlo člověka ohrozit na životě," vzpomněl.

Deště v posledních týdnech nesnížily počty komárů v lužních lesích na Olomoucku a okrajích obydlených částí obcí v jejich blízkosti. „Za týden, dva mohly počty komárů klesat, ale na některých místech se opět začaly líhnout. Snížení jejich počtu nelze zatím očekávat. Konkrétně uprostřed černovírského lesa, když by se někdo postavil do zastíněného místa, může v těchto dnech očekávat 200 útoků za minutu," poznamenal odborník.

Ovádi a klíšťata

Citlivější milovníci přírody by se měli před výpravou do lesa nachystat i na krvežíznivé ovády. Hlavně před bouřkou je aktivní bzikavka dešťová, na vlhčích místech útočí bzikavka slepoočka. Na loukách žije ovád bzučivý, který napadá člověka nejčastěji. Krev sají samičky, které ji potřebují pro vývoj vajíček, stejně jako u komára.

Podobně se v těchto dnech daří i klíšťatům přenášejícím několik nebezpečných onemocnění, například lymeskou borreliózu a klíšťovou encefalitidu. Aktivita těchto pavoukovců byla o víkendu a včera na nejvyšším stupni. To znamená vysoké riziko napadení člověka klíštětem a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Toto riziko je vyjádřeno v deseti stupních doplněných doporučeními, jak se v předpovídané situaci chovat při návštěvě míst s předpokládaným výskytem klíšťat. V posledních dnech panovala v Olomouckém kraji devítka.