Pro milovníky kančího guláše či řízků je maso černé zvěře stále dostupnější. I díky tomu, že lesní správy zavedly nový způsob prodeje zvěřiny přímo z lesa.

„Divočáci chodí až k panelákům. Po celé obci je někde něco rozryté. Běžte se podívat za obecní úřad,“ ukazuje starší muž k budově obecního úřadu v Hlubočkách.

Na pozemku za místní radnicí se prasata vyřádila.

„Mají hlad. Myslivci vysvětlovali, že letos nemají divočáci dostatek potravy v lese a stahují se více do údolí, do obce, k řece. Škody jsou i na obecním majetku, louky jsou rozryté, fotbalistům se prasata ‚prošla‘ po tréninkovém hřišti,“ potvrdila starostka Eva Hasníková.

Obec již jedná se zástupci honiteb o zvýšeném odstřelu mimo obec i dalších opatřeních.

„I těch krajních. Pokud to takto bude pokračovat. Je však pravdou, že řada lidí si za škody může sama tím, že nemá pozemek řádně oplocený. Jiní zase zvěři přímo servírují potravu,“ poukázala starostka na hromady shnilých jablek za ploty a popadané ořechy pod stromy.

Hlubočky
Jak se žije v Hlubočkách? Pojďte na návštěvu

"Zvýšený tlak černé zvěře"

Vedení obce už chystá informační kampaň pro občany.

„Připravujeme i besedu, aby lidé věděli, jak se ke zvěři chovat a jak majetek lépe zabezpečit,“ sdělila.

„Žijeme v lesích, zvěř se tady zkrátka pohybuje. Nejen prasata, ale i srnčí zvěř. Momentálně se potýkáme se zvýšeným tlakem černé zvěře,“ uzavřela Eva Hasníková.

Luxusní biokvalita za lidovku

Lesní správy již přistoupily ke zvýšenému odlovu černé zvěře. I v souvislosti s blížící se hrozbou nákazy afrického moru prasat, jehož výskyt byl zaznamenán v sousedních zemích.

Vojenské lesy a statky motivují zaměstnance mimořádnými odměnami za ulovení každého kusu prasete divokého.

„Zvýšili jsme již počátkem října plány odlovu prasat divokých ve všech lokalitách, kde hospodaříme. Zároveň jsme zaměstnancům přiznali mimořádnou odměnu za každý ulovený kus ve výši 250 korun,“ uvedl ředitel VLS Petr Král.

Hospoda u Svatého Huberta v Kozlově, Jitka Hofírková
Z hospody v divočině na Olomoucku udělali hit. Styl a vlastní dobroty táhnou

Lesní správy zvěřinu prodávají a na správě VLS v Hlubočkách v těchto dnech uspokojí každého zájemce o maso.

Zvěřina je k dostání v celých kusech, což podle Miloslava Svozila, vedoucího lesní správy Hlubočky VLS ČR, zájemce nijak neodrazuje. Seženou si řezníka, který si už s prasetem v kůži poradí.

„Když si někdo zavolá, má zájem, vždycky poptávku pokryjeme. Není tak vysoká, aby se nám to nedařilo,“ potvrdil Svozil.

V Hlubočkách nabízejí nejen černou zvěř, ale i srnčí, dančí, jelení a mufloní.

Podle ceníku VLS platného od 1. července letošního roku pro divizi Lipník nad Bečvou zaplatí zákazník za kilogram divočáka v kůži 50 korun. Srnčí kus přijde na 115 a jelení na 79 korun za kilogram.

„Dávno neplatí, že zvěřina je něco luxusního a normální člověk si ji nemůže dovolit. My navíc nabízíme maso v biokvalitě. Zákazníci nemusejí mít strach, že by někde leželo, bylo dlouho zamrazené,“ dodal Svozil.

Ráj bikerů a skejťáků postavili v Pasece na Uničovsku. Sjíždějí se tam vyznavači adrenalinových jízd ze širokého okolí. 1. listopadu 2021
VIDEO: Pravý ráj skejťáků a bikerů? Pyšní se jím Paseka. Podívejte se

Odležet, obalit, osmažit

Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny se již vloni rozhodly kromě VLS i Lesy ČR. Podniky představily společný projekt a zveřejnily síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si maloodběratelé mohou čerstvou zvěřinu zakoupit.

Lesní správci zároveň poukazují na to, že se zvěřiny v kuchyni netřeba obávat. Úprava je podle nich stejně jednoduchá jako u hovězího nebo vepřového masa. Díky unikátní chuti postačí běžné koření.

„Můj oblíbený recept z divočáka? Rád si dám řízek z kýty. Potřeba je sůl, česnek, trochu pepře a maso nechat odležet do druhého dne. Pak obalit a usmažit. Ze zbytku lze připravit guláš nebo sekanou. Ta je ze zvěřiny vynikající. Do guláše doporučuji využít kosti, ať je vývar kvalitní. Z vysoké zvěře je zase výborná roštěná,“ přidal svoje osvědčené tipy Miloslav Svozil.

Vedoucí lesní správy Hlubočky Miloslav Svozil vysvětluje, jak funguje přímý prodej zvěřiny. 8. září 2020
Čerstvá zvěřina za 40 Kč kilo? O novinku je na Olomoucku velký zájem