Středeční hádanka: poznáte stavbu na dobovém snímku

Správně odpověděl jako první Bohuslav Stejskal z Olomouce, který si může nejpozději v pátek 4. dubna vyzvednout odměnu sto korun v sekretariátu Olomouckého deníku.

Kostel sv. Michala

Kostel sv. Michala se nachází na místě bývalé kaple, kterou věnoval Václav I. dominikánům ve 13. století. Byl postaven na starších gotických základech a později několikrát přestavěn v souvislosti s požáry v letech 1398 a 1404. Budovu v barokním stylu navrhl italský architekt Giovanni Pietro Tencalla a další úpravy na počátku 18. století provedl Domenico Martinelli.

Nad vstupním portálem je deska připomínající zásluhu olomouckého arcibiskupa Rudolfa Jana o úpravy exteriéru kostela v roce 1829. Letopočty 1707 – vysvěcení kostela, a 1829 jsou vyjádřeny chronogramem. Při této úpravě byly do výklenků po stranách vchodu umístěny pískovcové sochy Spasitele a Panny Marie, které zhotovil olomoucký sochař Ondřej Zahner a byly původně umístěny na ohradní zdi hřbitova u kostela Panny Marie na Předhradí (dnešním náměstí Republiky).

Největší chloubou kostela je trojice kopulí, která zvěstuje tajemství Nejsvětější Trojice. Celková výška střední kopule je 37 metrů, výška bočních kopulí je 28 metrů. Fresky v kopulích jsou od Matouše E. Pizka. Nad střední kopulí se vznáší osmiboká lucerna s holubicí znázorňující Ducha svatého.