V úterý 1.května tak zůstane areál zavřený. Jeho další konání pořadatelé slibují v 1. září.

Krásné počasí vylákalo účastníky nejen z Moravy, Čech, ale i Slovenska. Třeba Lucii Hlavačkovou z Olomouce, která se do jinak nepřístupného prostoru vydala na kole a několika dalšími kamarády. Svůj výlet do rozlehlého areálu začínali v Mrsklesích.

„Cestu sem jsme si trochu prodloužili, jeli jsme z Velké Bystřice do Mariánského údolí a do Mrskles. Jsem tady poprvé, rádi jezdíme na kole a je hezky, tak jsme vyrazili," řekla dívka.

„Vyjel jsem s přítelkyní, která mě sem vytáhla. Je krásně a chtěli jsme si pořádně zamakat, je to prý do kopce," řekl zase důvody účasti na akci nazvané Bílý kámen Lukáš z Olomouce.

Výlet na Bílý kámen

Z Jeseníku přijel i Petr Suchánek, vstával o půl šesté a je letitým pěším návštěvníkem vojenského prostoru.

„Chodil jsem pravidelně několik let a teď, po nějaké době, si to opět zkouším obnovit," uvedl muž. „Když to šlo, tak jsem šel až na Libavou a pak do Domašova. Je to celodenní výlet a dobrá akce. Je tady dobrá parta, krásná příroda, pro lidi, kteří sem normálně nesmí je to trochu vzácné," doplnil.

Podle pořadatelů průjezd náročným terénem vojenského prostoru zvládli účastníci s minimálními kolizemi.

„Rychlá zdravotní záchranná služba musela řešit jen jednu vážnější nehodu, ve spolupráci s Vojenskou policií se rychle podařilo odvézt zraněného cyklistu z relativně obtížně přístupného terénu do nejbližší nemocnice," uvedl pořadatel akce Jaroslav Koš a doplnil, že letní Bílý kámen se uskuteční 1.září.

Výlet na Bílý kámen

Letos se akce konala 28. dubna, po dlouhé době se tak změnil termín jejího konání. Letitě se datovala k 1. květnu.

„Snad deset let jsme termín neměnili, ale loni jsme vypsali anketu, kde jedna z otázek byla, jestli lidé chtějí jet letos v sobotu, v neděli nebo klasicky 1. května. Z osmdesáti procent hlasovali všichni pro sobotu. Je příjemnější, aby výlet absolvovali na začátku prodlouženého víkendu než na jeho konci," vysvětlil důvody změny termínu už před časem pořadatel.

Za dobu existence Bílého kamene se této akce zúčastnilo na padesát tisíc nadšených cyklistů a turistů z celé republiky i zahraničí. Rekord v počtu účastníků padl v roce 2009, kdy se ve vojenském výcvikovém prostoru sjelo přes 6.300 lidí. Bližší podrobné informace o průběhu akce jsou na webových stránkách www.akcebilykamen.cz.