Po více než tříhodinovém jednání odjely s tím, že Rozbořil takové řešení odmítá. Za hejtmana se postavilo krajské vedení ČSSD a klub zastupitelů strany. V tajném hlasování jednoznačně doporučily neodstupovat a preferovat presumpci neviny.

„Hejtman Olomouckého kraje odmítá rezignovat na funkci, to nepokládám za rozumné rozhodnutí ani z pohledu Olomouckého kraje, ani z pohledu sociální demokracie, nicméně je to jeho vůle a je to jeho rozhodnutí," sdělil Sobotka po jednání krajského vedení ČSSD.

Toho se účastnil společně s předsedou Poslanecké sněmovny a místopředsedou strany Janem Hamáčkem, šéfem poslaneckého klubu strany Romanem Sklenákem a dalšími zástupci vedení.

Zástupci vedení strany požadovali, aby hejtman rezignoval do doby, než bude jasné, zda spáchal trestný čin, nebo ne.

„Sociální demokracie v Olomouckém kraji, která je nejsilnější stranou v zastupitelstvu, by si měla vybrat nového hejtmana," uvedl Bohuslav Sobotka. Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měl hejtman Rozbořil rezignovat.

„Pan Rozbořil by měl po dobu, než celá věc bude objasněna, než se rozhodne, jestli spáchal, nebo nespáchal nějaký trestný čin, rezignovat. Bohužel toto řešení odmítl," uvedl Sobotka.

Regiona hejtmana podpořil

Podle něj není v pořádku, aby tak vysokou veřejnou funkci zastával člověk, který čelí trestnímu stíhání.

„Je to rozhodnutí krajského výkonného výboru, které respektuji, jakkoli jsem přesvědčen, že mělo být jiné, že pan hejtman měl vyvodit osobní odpovědnost," reagoval místopředseda Hamáček.

Podle krajského předsedy ČSSD Jiřího Zemánka se po dlouhé diskusi se zástupci předsednictva přistoupilo k tajnému hlasování. V debatě podle něj zněla z úst zástupců z regionu většinově podpora pro to, aby neodstupoval do doby, než se jednoznačně prokáže, že to, co je mu vytýkáno, spáchal, nebo ne.

„Klub krajských zastupitelů, včetně svého předsedy Tesaříka, a krajský výkonný výbor tajnou volbou většinově rozhodly, že podporujeme Jiřího Rozbořila a doporučujeme nerezignovat," sdělil po jednání.

Podle Zemánka by hejtmanovo okamžité rezignování mohlo být vnímáno tak, že přijímá to, co je mu kladeno za vinu.

„Já se domnívám, podle toho, co řekl straníkům, že se opravdu ocitl na nepravém místě v nepravou chvíli, což se nám všem může stát," uvedl.

„Pokud bychom měli ctít presumpci neviny, tak v podstatě ctíme presumpci viny. V osmdesáti procentech podle statistik je obvinění odloženo, ale politik končí, protože s tím nemůže nic dělat," dodal Zemánek.

Ať mě odvolá ten, kdo mě zvolil

Jiří Rozbořil se sešel s předsedou strany Sobotkou ještě před jednáním krajského vedení a špiček ČSSD. Postoj mu vysvětloval.

„Sděloval jsem, co jsem mohl k případu. Diskutovali jsme o možném setrvání ve funkci," uvedl ke schůzce, o niž premiéra požádal. Stejně tak osvětloval okolnosti obvinění členům krajského výboru. Novinářům upřesnil, že z 29 přítomných dostal podporu 21 členů krajského vedení.

Hejtman chce o svém obvinění a setrvání ve funkci mluvit i s krajským koaličním partnerem.

„Také musí říct ano, nebo ne. V případě, že řekne ano, je to víceméně potvrzeno," řekl s tím, že poté požádá o důvěru celé zastupitelstvo Olomouckého kraje.

„To je orgán, který mě zvolil. Buďto mě odvolá, nebo potvrdí do konce volebního období," dodal a zopakoval, že kauza, v níž byli vedle Rozbořila obviněni také náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý, se jej týká pouze okrajově.