„Ke sklizni máme letos 358 hektarů řepky. Bohužel na podzim část špatně vzešla, byla velká mezerovitost porostů, takže jsme museli 120 hektarů zaorat," popisoval předseda Zemědělského družstva Dub nad Moravou Jan Spáčilík. Příčinou bylo zřejmě špatné osivo, protože na 54 hektarech řepkou osetých pozemků nevzešlo téměř nic. „Dalších 70 bylo příliš mezerovitých. Něco taky požraly myši," hodnotil.

Kolem Dubu nad Moravou je v těchto dnech řepka v plném květu.

„Pěkně větví. Počasí je nakloněné, takže to zatím vypadá dobře," dodal předseda Spáčilík.

Na Hané kvete řepka olejná – všude.

Pohled na Hanou s poli řepky olejky. FOTO: DENÍK/Jiří Kopáč

Stále lukrativní řepka

Pěstování plodiny je pro zemědělce stále lukrativní. Plochy nijak neredukují s ohledem na jednání o pohonných hmotách a přimíchávání biopaliv vyrobených z potravinářských komodit, zejména řepky. EU v rámci tažení proti narůstajícím emisím takzvaných skleníkových plynů rozhodla že do roku 2020 mají členské země nahradit 10 procent ze spotřeby paliv v dopravě obnovitelným zdrojem. Před měsícem parlament zpřesnil, že pouze sedm procent mohou dělat biopaliva z potravinářských komodit.

„Co to udělá s poptávkou po řepce, to dnes nedokážeme říct. Jestli se to už letos nějak promítne, těžko odhadovat," zamýšlel se předseda Spáčilík.

Na Hané kvete řepka olejná – všude.

Pohled na Hanou s poli řepky olejky. FOTO: DENÍK/Jiří Kopáč

Vloni v tuto dobu dosahovala cena řepky přes 1000 korun za metrák.

„Začala sklizeň a za dva týdny byla cena pod 800 korunami. Nevíme, co se bude dít letos a jaké důvody to bude mít. Snížení o tři procenta bych neviděl dramaticky, protože deset procent se nedosahovalo. Proto by to velký vliv mít nemělo. Uvidíme, co udělá trh," doplnil.

Pro pěstitele je řepka ekonomicky zajímavá v případě, že se její výkupní cena pohybuje kolem 900 stovek za metrák.

„Záleží samozřejmě na výnosech. Pokud jsou pod čtyři tuny, jsme v náklech od 600 do 700 korun," vysvětloval.