Příprava takové pálenky je sice velmi pracná, výsledkem je však prý mimořádně dobré a voňavé pití.

První ovocný kvas ve středu zpracovali v Hanácké pálenici v Těšeticích na Olomoucku.

„Právě jsme zahájili novou sezonu. Naše rodina byla úplně prvním letošním zákazníkem. Vypálili jsme přibližně 200 litrů třešňového kvasu a?asi 380 litrů jahodového. Právě tato pálenka úžasně voní a dobře chutná, ale sbírání a odstopkování takového množství drobného ovoce je opravdu náročné,“ přiznal jednatel pálenice Alexandr Zarivnij.

V nejbližších týdnech budou v Těšeticích přijímat hlavně třešňový, višňový a meruňkový kvas.

„Od září se přidají i rané druhy švestek a později také hrušky a jablka. Sezona u nás končí většinou v únoru. Za litr stoprocentního alkoholu se platí 235 korun,“ řekl otec jednatele Nikolaj Zarivnij.

Ten, kdo chce připravit kvalitní kvas a opravdu dobrou pálenku, by měl podle něj pečlivě vybírat ovoce.

„Musí být naprosto vyzrálé a hlavně čisté. Jakmile v sudu s kvasem skončí plesnivé nebo nahnilé ovoce, pak už z pálenky nic dobrého nebude. I sebemenší trocha nekvalitního produktu může zkazit desítky litrů kvasu. Nejlepší je nechat ovoce prokvasit v nádobách z kameniny, nerezu nebo v dobře vyčištěných dřevěných sudech,“ doporučil osvědčený postup Nikolaj Zarivnij.

Palírna v Samotiškách zahájila letošní sezonu už v červenci.

„Začínáme podle toho, jak se hromadí objednávky. Nejčastěji k nám teď lidé vozí třešňový kvas. Každoročně však přibývá také lidí, kteří si u nás nechají vypálit jahody nebo maliny. To však bývá v menším množství, kvasu většinou mají kolem osmdesáti litrů,“ řekl majitel Josef Jašek.

Z netradičních kvasů je čeká ještě ovoce zvané mišpule. „Je to v podstatě bobulovina podobná malinám nebo ostružinám, u nás to moc časté není. Za litr stoprocentního alkoholu se u nás hradí poplatek 235 korun,“ dodal Jašek.

Vilémovská pálenice už také funguje. „Nejvíc děláme třešně a meruňky. Jahodovice nebo malinovice bývá jen minimálně. Cena za litr stoprocentního alkoholu je 235 korun. Volných termínů je dostatek, sezona se teprve rozjíždí,“ poznamenal majitel palírny Vladimír Huf.