„Provoz jsme zahájili již před měsíci, dokončovali jsme ještě provozní prostory, malou prodejnu v areálu. Teď je mlékárna registrovaná a schopná dodávat produkty do celé Evropské unie," uvedl Jaroslav Navrátil, předseda Zemědělského družstva Senice na Hané.

„Vyrábíme jogurty, tvaroh, balkánský sýr, dezertní sýry, jogurtové mléko a zákys," dodal.

Zákaznický zájem si chválil. Výrobky dodávají do Litovle, Olomouce a okolí.

V krajském městě lze mléčné výrobky pořídit ve dvou obchůdcích v ulici U Hradeb a na náměstí Hrdinů a dále v obchodním domě v Pasteurově ulici.

„Navštěvujeme pravidelně i farmářské trhy v Olomouci. Začínali jsme s prodejem vajec a pak jsme zákazníkům nabízeli i mléčné výrobky. A zájem o prodejnu je poměrně velký," konstatoval Jaroslav Navrátil.

Jogurt zraje ve sklenici a plní se ručně

Minimlékárna va Náměšti na HanéMléčné produkty jsou bez konzervantů a při jejich výrobě používají pouze tradiční postupy.

„Jogurt děláme klasicky, zraje ve sklenicích, když ho obrátíte, nesteče. Zatím nemáme žádné automatické plničky, všechno se dělá rukama," řekl Antonín Hlavinka ze zemědělského družstva.

Minimlékárnu postavilo družstvo v objektu bývalých jatek v Náměšti na Hané.

„Chtěli jsme zareagovat na rostoucí zájem o regionální potraviny," doplnil Jaroslav Navrátil.

Seničtí zemědělci nabízejí na dvou místech v Olomouci i mléko v automatech. Čerstvé začali zemědělci nabízet poté, co mlékárny vykupovaly surovinu pod nákladovými cenami. Nechtěli už mléko vylévat do polí a pořídili speciální automaty. Pasterované nyní rozvážejí i do školních jídelen a restaurací v kraji.