Ambasáda vznikla vloni v září a ihned si získala spoustu příznivců. Nádvořím se linuly hanácké písničky, které zpíval a složil Josef Sýkora, kterému se přezdívá „Hanácký ďas“.

Řezbář a nositel Ceny Olomouckého kraje je symbolem Hanáků v širokém okolí. Nejen, že plynně mluví hanácky, ale snaží se podporovat řemesla v celém regionu.

„Nápad na nějaký spolek, který by sdružoval jednotlivé řemeslníky, vznikl v roce 2008. O rok později vznikl spolek ŠUS – Šikulky u Sýkorek. Po různých peripetiích jsme se pak dostali do těchto krásných prostor a po třech měsících tvrdé práce jsme ambasádu slavnostně otevřeli. Podpořila nás Okresní hospodářská komora v Prostějově a část jsme zafinancovali ze svého, “ vzpomíná na vznik Hanácké ambasády Josef Sýkora.

Klára Melíšková (vlevo) a Taťjana Medvecká.Vodník, 1. díl. Z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice
Olomoučtí detektivové od Nejsvětější Trojice se vrací v hororovém Vodníkovi

Značka kvality: "Hanácké vérobek"

Místo je vlastně trvalá prodejní výstava, kde se prezentují řemeslníci z celé Hané. Manželé Sýkorovi se starají o chod výstavy a představují zde i své vlastní ručně malované výrobky.

„Vyrábíme dřevěné hračky, dekorace apod. Já dělám návrhy, manžel zpracuje dřevo a já to vymaluji,“ představila své zboží Marcela Sýkorová a dodala: „Spolupracujeme s různými městy, například s Jihlavou, s olomouckých muzeem, s Lošticemi apod. Naše výrobky se dostávají i do Japonska, Ameriky, Polska a do jiných zemí. Přesto nejraději prodáváme tady. Máme rádi osobní kontakt se zákazníkem, proto milujeme jarmarky.“

Před sedmi lety přišli manželé Sýkorovi s nápadem na Hanácké glét. S tímto glejtem mají řemeslníci možnost používat ochrannou značku Hanácké vérobek. Ten zaručuje kvalitu a ruční práci.

Výstava mysliveckých trofejí v příkazské Záložně
Tisícovka trofejí z celého Olomoucka je k vidění v Záložně

Kraslice, písničky i kůzlátko

Ve vitrínách tak kromě dřevěných výrobků manželů Sýkorových byly i dekorační předměty, kovářské výrobky, svíčky, keramika, šperky, patchwork, výrobky vzniklé paličkováním, háčkováním, předměty ze slámy i z kůže.

Na stole byly potom k vidění i kraslice. Zájemci si mohli dokonce vejce sami ozdobit. Sálu dominovala figurína oblečená do hanáckého kroje.

„Spolupracujeme se zámkem Čechy pod Kosířem. Nemůžu si tuto spolupráci vynachválit. O víkendech se zde budou konat dílničky a budou se zde střídat různí řemeslníci. Při akcích budeme pro veřejnost otevření pořád, o víkendech pak od 13 do 17 hodin,“ upřesnila Marcela Sýkorová.

Návštěvníci si tak dnes mohli koupit krásné ručně dělané výrobky, nazdobit vajíčka, poslechnout si hanácké písničky a nebo pohladit kůzlátko, které vítalo všechny příchozí.

„Je to dvouměsíční kůzle. Jsme držitelem Hanáckého vérobku a jsme na to pyšní. Jsou tu úžasní lidé. Navzájem se podporujeme,“ uzavřela s úsměvem Jarmila Zelenská, majitelka kozí farmy Rozinka, která sídlí v Čelechovicích na Hané. 

Semifinalistky MissOK 2019 z Olomouckého kraje
Kdo bude nejkrásnější středoškolačkou? Tady jsou semifinalistky Miss OK