Ve čtvrtek oba Češi přiletěli do Dominikánské republiky, odkud stále ještě proudí většina humanitární pomoci. O den později už zamířili přímo do zničené haitské metropole Port-au-Prince.

Zúčastnili se společné porady humanitárních týmů a v pátek večer se setkali s Alistairem Duttonem, ředitelem humanitárních operací Caritas Internationalis (CI).

„Práce CI spočívá ve třech oblastech: zdravotnictví, dodávky potravin a vody a zajištění hygieny,“ upřesnil mluvčí Arcidiecézní charity Olomouc Marek Navrátil.

Klimková, která mluví kreolsky, tedy jazykem místních lidí, teď pomáhá v distribučnímu týmu Charity. Po celou sobotu roznášela pitnou vodu a potraviny.

Tuto nejnutnější pomoc se jí a ostatním pracovníkům podařilo dodat asi stovce rodin. Vedoucí české mise Oldřich Pospíšil se připojil ke zdravotnickému týmu, který pomáhal v nemocnici a v sirotčinci v Port-au-Prince.

Pracovníkům zasahujícím přímo v oblasti stále mohou pomoci i lidé v České republice.

„Charita na pomoc získala již 12 865 721 korun. V této sumě je také více než 170 tisíc, které přinesli dárci do sídla Arcidiecézní charity Olomouc v Křížkovského ulici 6, kde je možné sbírku podpořit v hotovosti,“ informoval Navrátil.

Lidé mohou stále posílat peníze na účet číslo 35-1868350237/0100 s variabilním symbolem 99999. Pomoc je možné podpořit také prostřednictvím DMS HAITI odeslanou na číslo 87777.