Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Grilované maso na ohni je v pohodě. Hygienici byli sami překvapeni

Olomouc – Grilování je rychlý způsob přípravy pokrmu při vysoké teplotě, kterému propadly i na Hané stovky lidí. Je zdravé nebo nezdravé? To se vydali prověřit hygienici v restauracích v Olomouckém kraji.

24.9.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Zajímal je největší strašák grilování: rakovinotvorné a mutagenní polycyklické aromatické uhlovodíky, které vznikají při grilování hned několika způsoby.

Pro milovníky steaků, kotletek, stehýnek, žebírek mají nejlepší zprávu: ani při jedné kontrole nezjistili jejich překročení.

„Do kontrolní akce jsme šli trochu s obavami. Zejména z grilování na otevřeném ohni. Tušili jsme rozdíl mezi grilování na kontaktním grilu a na ohni, kdy olej skapává zpátky na uhlí," uvedla vedoucí odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji Jitka Švecová.

Hygienici se vydali do restaurací po celém kraji a odebrali vzorky grilovaného masa upraveného různým způsobem.

„Šlo o pilotní projekt, první monitoring, v rámci kterého jsme odebrali celkem patnáct vzorků masa a sledovali jsme různé technologické úpravy," popisovala Švecová.

„Byli jsme v restauracích, kde grilují venku na otevřeném ohni, v kontaktních grilech i zařízeních, ve kterých v kuchyni grilují celoročně v kontaktním grilu," uvedla hygienička.

Při analýze vzorků zajímaly laboratorní pracovníky pět polycyklických aromatických uhlovodíků.

„Zjišťovali jsme ty, které se vyskytují nejčastěji," uvedla Jitka Švecová.

Jde o nebezpečné látky, které mají rakovinotvorné účinky nebo narušují DNA. Podobné se vyskytují například ve výfukových plynech aut či při spalování tuhých paliv v kamnech.

Při vyhodnocení byli hygienici příjemně překvapeni.

„Opravdu. Máme dobrou zprávu pro všechny, kdo mají rádi grilované maso: ani v jednom případě jsme nezaznamenali překročení sledovaných látek. Výsledky vyšly dobře. Můžeme si v klidu dát steak a grilovat," dodala Jitka Švecová.

Pracujeme poctivě a zodpovědně

V Restauraci pod Lipami v Olomouci-Slavoníně nabízejí grilované speciality už několik let.

„Za zprávu hygieny jsem rád. Jen potvrdila, že pracujeme poctivě a zodpovědně," reagoval provozovatel vyhledávaného podniku Michal Janíček.

„Grilujeme různé maso i hermelín, snažíme se nabídku rozšiřovat a hosty něčím překvapovat. Grilované pokrmy milují!" usmál se podnikatel.

Do slavonínského podniku chodí Václavkovi během léta téměř každou sobotu.

„Manžel si dává vepřové, já s dětmi rybu nebo hermelín. Myslím, že to umí, akorát lidí bývá tolik, že si někdy musíme na dobrotu počkat," reagovala Jana Václavková.

„Jestli jsou grilované pokrmy zdravé? Snad neuškodí. Rozhodně jsou však moc dobré," zasmála se milovnice dobrého jídla.

Autor: Daniela Tauberová

24.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Fanoušci Kodaně na Andrově stadionu v Olomouci
AKTUALIZOVÁNO
25

VIDEO: Policisté rozháněli střet fanoušků v centru Olomouce

Martin Šindelář v dresu ostravského Baníku

Recept na Sigmu? Totální nasazení a důraz, říká ostravský stoper Šindelář

Výlov v Tovačově je tady! Hradecký rybník zve na rybí dobroty i atrakce

Ochutnávky rybích specialit, atrakce pro děti a především prodej živých ryb. Nejen na to se mohou těšit ti, kteří dorazí v sobotu 21. a neděli 22. října na tradiční výlov Hradeckého rybníku v Tovačově.

Hejtman i primátor skloubí funkce, pokud je zvolí poslancem

Mandát poslance a zároveň křeslo hejtmana, primátora či starosty. Pochybnosti, jestli politici zvládnout dvě či více funkcí na 100 procent, může hrát roli při rozhodování voličů.

Ranní mlhy zaskočily řidiče. Ti neví, jak používat mlhovky

Řidiči si s používáním mlhových světel neví rady. V názorech na to, jak a kdy mlhovky používat, se většina rozchází. Zákon i policie mají přitom jasno.

AKTUALIZOVÁNO

Andrův stadion slavil první evropský gól Zlína, řež s Kodaní ale ohrozila mlha

Zápas Evropské ligy mezi Zlínem a Kodaní na Andrově stadonu lemovaly burácející ochozy plné žlutomodrých fandů ševců doplněné početným a hodně hlasitým dánským výsadkem. Utkání se však málem nedohrálo kvůli husté mlze, která se po přestávce snesla na olomoucký trávník.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení