Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kulinářský festival v Olomouci táhne, hitem jsou prsíčka i candát

Olomouc – Pečené jehněčí kolínko na rozmarýnu nebo filet z candáta s nočky z malinové pěny. Tyto a další speciality už mohli lidé ochutnat na Grand restaurant festivalu, který se letos koná poprvé také v Olomouci.

29.1.2011
SDÍLEJ:

Šéfkuchařka hotelu Alley Jarmila Nejezchlebová a její festivalové menu – Filátko z candáta s nočky z malinové pěny, pečené máslové brambory s lístky meduňkyFoto: DENÍK/Jiří Kopáč

Podle majitelů čtyř restaurací nabízejících festivalové menu za zvýhodněné ceny odchází hosté spokojeni a chválí si gastronomický zážitek.

Olomoučané mají možnost jídlo degustovat až do 15. února.

Aby lidé mohli posoudit umění šéfkuchařů Vily Primavesi, Hotelu Gemo, Hotelu Alley nebo Moravské restaurace, musí si předem na internetu rezervovat místo a vybrané menu zaplatit.

Ceny se pohybují od dvou set do šesti set korun za osobu podle počtu objednaných jídel.

Michal Tomeček z Olomouce vyzkoušel společně s přítelkyní degustační menu hotelu Alley.

„Z festivalové nabídky jsme si vybrali mistrovský kousek šéfkuchaře. Skvěle připravený filet z candáta s nočky malinové pěny byl pro naše chuťové buňky opravdu zážitek. Pohodový večer dokreslila růže pro slečnu jako pozornost podniku, nečekaný předkrm a velmi příjemná a profesionální obsluha,“ popsal Tomeček.

Festivalové menu si v restauraci zatím rezervovalo přes dvě stě zájemců.

Podle šéfkuchařky Hotelu Alley Jarmily Nejezchlebové, která zde pracuje už sedmým rokem, je největší zájem právě o filet z candáta a koblížky s vanilkovým krémem a lesními plody, které podává s horkým kakeem.

„Lidé se objednávají hlavně na víkendy, ale chodí i během týdne. Rezervace stále přibývají. Těší mě, když hostům chutnají koblížky s kakeem. Je to rodinný recept, který mám po babičce a nikdy mě nezklamal,“ popsala šéfkuchařka.

Z festivalového menu: filet z candáta s nočky malinové pěny. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

Přes čtyři sta rezervací v Primavesi

Zatím největší zájem měli hosté o menu Vily Primavesi. Restaurace si vede dobře i v celorepubli­kovém srovnání mimopražských podniků.

Speciality ochutnalo nebo to teprve plánuje bezmála čtyři sta padesát lidí. Nejvíce se hostům zamlouvá pečené husí prsíčko se špenátovými noky.

„Jsme rádi, že si k nám lidé našli cestu. Díky festivalu jsme získali i hodně nových zákazníků. Zjistili totiž, že nejsme žádná luxusní restaurace s extra vysokými cenami, ale že jsme rodinný podnik, který si zakládá na kvalitě servisu a dobré kuchyni,“ podotkla majitelka restaurace Jana Lerchová.

Podobně hodnotí festival i pracovníci hotelu Gemo a Moravské restaurace. Oba podniky vsadily na moravskou kuchyni v netradiční úpravě. Počet rezervací se u obou pohybuje kolem stovky.

Kamil Šádek, šéfkuchař Hotelu Gemo, jednoho z účastníků Grand restaurant festivalu v Olomouci. Foto: DENÍK/Jiří Kopáč

„Těší nás zájem veřejnosti o naši festivalovou nabídku. Hosté odcházejí spokojení, proto věříme, že se celkový počet rezervací ještě navýší,“ řekla vedoucí provozu restaurace Hotelu Gemo Kateřina Fialková.

Grand restaurant festival začal minulý rok v Praze prvním ročníkem. Letos se poprvé rozšířil také do dalších sedmi měst České republiky.

Zájemci mohou ochutnat jídla vyhlášených restaurací za zvýhodněné ceny. Více se lidé dozví přímo na stránkách festivalu: www.grandrestaurantfestival.cz.

Autor: Lucie Bukvová

29.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na Slovanské gymnázium v Olomouci kromě voličů míří i je absolventi. V rámci oslav 150. výročí školy zde od rána probíhá den otevřených dveří
16

Voliči a absolventi. Slovanské gymnázium slaví 150 let

Brankář Sigmy Miloš Buchta vyráží balón - vlevo Milan Baroš, vpravo od gólmana Ondřej Šašinka, Martin Šindelář a Lukáš Kalvach
26

Gólman Sigmy Buchta: Baník nás předčil bojovností, my jej kvalitou

Kam o víkendu? Tady je pestrý mix akcí. Vybírejte

Neseďte doma za pecí. Pořád se něco děje.

Dopravní hřiště v Olomouci se výrazně zvětší, odkloní cyklostezku

Dopravní hřiště u plaveckého stadionu v Olomouci bude dvakrát větší.

Mlha Zlámala nepřekvapila: Olomouc není na kopci, tohle tady bývá, smál se

Mohl zažít ostřejší premiéru? Těžko! Když pomineme utkání MOL Cupu v Písku, ostrý debut si brankář Zdeněk Zlámal v dresu Zlína připsal až ve čtvrtečním utkání Evropské ligy proti Kodani.

AUTOMIX.CZ

Absurdní šikana? Český řidič platil pokutu za překročení rychlosti o 1 km/h

Doby, kdy čeští řidiči mohli nad postihy za dopravní prohřešky spáchané v zahraničí v podstatě mávnout rukou, jsou dávno pryč. Dnes totiž existuje velká šance, že si vás "najdou" i po navrátu do České republiky. Oznámení o pokutě vám přitom může přijít i po několika měsících. A co je mnohem důležitější, pokutu můžete dostat i za naprostou banalitu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení