Z dvacítky pokrmů vybrala porota ve čtvrtek jako vítěze tvarůžkovo-liškovou omáčku k masu v kategorii slaných jídel a cviboch s povidly a tvarohem v kategorii sladkých pochoutek. (recepty viz níže)

Do užšího finále se dostaly také například lahůdky jako Tchýnin dech, kuřecí placičky s tvarůžky, třesená buchta nebo hanácké hruškové frgál.

Nejzajímavější pokrmy bude moci ochutnat i široká veřejnost, měly by se totiž objevit i v nabídce některých olomouckých restaurací.

Ve čtvrtek na Floře mohla tyto a další soutěžní pokrmy, které soutěžící považují za gastronomické poklady Hané, ochutnat nejen porota, ale i veřejnost.

„Nejlepší recept na slaný pokrm – Tvarůžkovo liškovou omáčku k masu zaslal Jaroslav Mareš z Olomouce a nejchutnější sladké jídlo – Cviboch s povidlama a tvarohem vymyslela zase Zdeňka Poštulková z Pavlova,“ informovala mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Při čtvrtečním slavnostním vyhlášení v Arcibiskupském paláci si pak výherci převzali své ceny – elektrický gril za slaný recept a parní hrnec za recept sladký.

„Účelem soutěže bylo sehnat takové recepty, které se v rodinách skutečně vaří, proto se v drtivé většině jednalo spíše o klasická jídla, nikoli složité speciality. Cílem bylo objevit téměř zapomenuté recepty, které jsou typické pro Olomoucko a oblast Hané, původní recepty tradované z generace na generaci, olomoucké regionální speciality, které se řadí k „rodinnému stříbru“. Ačkoli to nebylo podmínkou soutěže, hodně došlých receptů obsahovalo právě tvarůžky, jakožto typickou hanáckou specialitu,“ podotkla mluvčí.

Dobroty budou propagovat město

Aby město podpořilo kulinářské speciality regionu, bude tyto recepty používat také v rámci propagace na poli cestovního ruchu.

„Olomouc se může bezpochyby pyšnit celou řadou unikátních památek, výjimečnou historií a pestrým kulturním životem. Jako centrum úrodné Hané je však přirozeně spojena také s dobrým jídlem a pitím, s bohatou nabídkou v oblasti tradiční gastronomie. Toho chceme využít,“ řekl náměstek olomouckého primátora Jan Holpuch.

Z došlých receptů se některé přímo nabízejí k možnosti využít je při prezentaci města na veletrzích a výstavách, proto budou odborníci z oddělení cestovního ruchu uvažovat i tímto směrem.

Nejzajímavějším receptům věnuje město Olomouc prostor k prezentaci nejen na svých webových stránkách, ale také v Radničních listech.

„Rádi bychom tyto recepty využívali také pro zahraniční návštěvy a ve spolupráci s místními restauracemi dali našim hostům tradice regionu ochutnat. Naším záměrem bylo dostat tyto tradiční pokrmy na lístky olomouckých restaurací. S některými z nich už jednáme, ale jestli se zde hanácká jídla uchytí, to ukáže čas a hodně to ovlivní obliba, kterou si můžou recepty získat od lidí,“ dodal Holpuch.

Z došlých osmnácti receptů se do užšího výběru dostaly následující:

Vybraná soutěžní jídla – slaná

Těstoviny s kuřecím masem a omáčkou Michaela Kuchařová, Olomouc
Kuřecí placičky s tvarůžky Bronislava Wittnerová, Olomouc
Tvarůžkovo lišková omáčka k masu Jaroslav Mareš, Olomouc
Tchýnin dech Jana Nakládalová, Olomouc
Tvarůžková polévka Jiří Vrba, Olomouc

Vybraná soutěžní jídla – sladká

Cukroví paní hraběnky Danuše Salavová, Olomouc
Hanácké hruškové frgál Jana Holubcová, Přerov
Třesená buchta Jiřina Novotná, Loštice
Cviboch s povidlama a tvarohem Zdeňka Poštulková, Pavlov

Recepty

Tvarůžkovo lišková omáčka k masu

close zoom_in 100 g čerstvých kuřátek (lišek) podušených na sádle
½ cibule nakrájené najemno máslo
asi 2 lžíce hladké mouky 2 dcl mléka
1 dcl smetany na vaření
50 g Olomouckých tvarůžků

Čerstvá kuřátka podusíme na lžíci sádla asi 5 – 8 minut. Poté odložíme stranou.

Na pánvi zpěníme na másle cibulku nakrájenou najemno, přidáme lžíci hladké mouky, jíšku zpěníme, přidáme mléko a povaříme.

Vložíme podušená kuřátka. V této omáčce rozpustíme na kousky nakrájené Olomoucké tvarůžky, přidáme špětku soli a zjemníme smetanou. Dozdobit lze opečenou slaninou.

Cviboch s povidlama a tvarohem

close zoom_in Těsto:
250 g hladké mouky
150 g tuku
2 žloutky
100 g moučkového cukru

Vypracujeme jako linecké těsto, které upečeme na vymazaném plechu. Po vychladnutí potřeme tenkou vrstvou domácích povidel a tvarohovou nádivkou.

Tvarohová nádivka:
500 g tvarohu (nejlépe z farmářských trhů)
2 žloutky
150 g moučkového cukru
špetka soli
lžíce Solamylu
sníh z bílků

Po potření touto vrstvou zalijeme piškotovým těstem: 3 vejce ušleháme do pěny s 90 g moučkového cukru a lehce vmícháme 90 g polohrubé mouky.

Celý cviboch pečeme při 180 °C, až horní piškot ztmavne