Od ledna příštího roku budou mít města a obce v České republice povinnost separovat gastroodpad od komunálního odpadu. Cílem legislativního nařízení je snížit množství biologického odpadu na skládkách, a omezit tak vznik skleníkových plynů.

„Množství komunálního odpadu nám každoročně v obci narůstalo. Při jeho analýze jsme zjistili, že 40 procent je organického původu a bylo by možné jej vytřídit a využít. Přineslo by to nemalý efekt finanční, protože skládkovné se bude každým rokem zvyšovat, ale i ekologický,“ uvedl Stanislav Denk, místostarosta Velkého Týnce.

Od května do listopadu si mohou zákazníci v olomouckém květinářství nechat uvázat kytice z květin, které vyrostly v rodinném zahradnictví v Bouzově.
V Olomouci nabízí místní nádherné květiny. Vozí je z Bouzova, ne přes půl světa

Díky službě „Třídím gastro“ neskončí kuchyňské zbytky z týneckých domácností na skládkách, ale budou využity pro výrobu zeleného plynu, elektřiny a tepla. Do projektu společnosti Energy financial group (EFG) se obec připojila od začátku května.

Zapojit se do systému samosprávy téměř nic nestojí a zbytky z kuchyně, které v současné době tvoří zhruba čtvrtinu obsahu černých popelnic, se energeticky zpracují a následně využijí pro výrobu elektřiny, tepla a biometanu v bioplynové stanici v Rapotíně na Šumpersku.

Pro představu ze 100 tun svezeného odpadu je možné například vytvořit ekologický pohon BioCNG k ujetí zhruba 100 000 kilometrů osobním autem.

Sběr kuchyňských zbytků živočišného původu zkouší od dubna letošního roku město Šternberk. Pro testování vybrali sídliště, kam město nechalo umístit celkem 13 nádob s označením „gastroodpad“. Svoz probíhá každý čtvrtek a obsah putuje do bioplynové stanice v Rapotíně.

„Pokud se třídění a sběr tohoto odpadu osvědčí, uvažovalo by se o umístění sběrných nádob i jinde ve městě,“ uvedla mluvčí městského úřadu Irena Černocká.

Stavba krytého bazénu ve Šternberku, 4. dubna 2022
Krytý bazén ve Šternberku už má tobogán, otevře ještě letos

Začali na Šumpersku

Třídění kuchyňského odpadu zavedli v Olomouci, části krajského města, a v Šumperku. Projekt „Třídím gastro“ společnosti EFG odstartoval vloni v květnu právě na Šumpersku. Spolupracují i některá města v sousedním Moravskoslezském kraji. EFG zdarma sváží do své bioplynky v Rapotíně již okolo 40 tun odpadu měsíčně z celkem 350 nádob.

Olomouc začala separovat kuchyňský odpad zkusmo na jednom ze svých největších sídlišť Povel, kde od listopadu stojí čtyřicet stodvacetilitrových nádob se speciálním zavíráním, aby zbytky v okolí nezapáchaly a nelákaly potkany.

„Pokud budou Olomoučané možnosti využívat, podaří se poměrně výrazně snížit podíl směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku. Každá recyklace má smysl. Snad bude třídění odpadu z kuchyně úspěšné i v Olomouci,“ uvedl náměstek primátora Otakar Bačák, který má odpadové hospodářství města ve své kompetenci.

Mrsklesy
Zlatý důl. Bohaté Mrsklesy krize netrápí. Kupují dluhopisy, staví obecní domy

Potraviny i v obalech

Do speciálních sběrných nádob s označením „gastroodpad“ mohou lidé vyhazovat širokou škálu kuchyňských odpadů, jako jsou tepelně upravené i neupravené potraviny rostlinného či živočišného původu, prošlé potraviny i s původním obalem, maso, mléčné výrobky, pečivo, cukrovinky, čaje či kávovou sedlinu.

Tento odpad je možné do popelnice vhodit v jakémkoli obalu kromě skla, to do nádob na gastroodpad nesmí.