Na festivalu předvede své kuchařské umění Zdeněk Pohlreich i Roman Paulus, v programu vystoupí také přední přední český gurmet-kritik Vladimír Poštulka.

Příchozí čeká také prezentace světa chilli papriček či ukázky přípravy pravé turecké kávy.

Připravena je také soutěž o nejlepší studentskou polévku či nejlepší svíčkovou.

PROGRAM na hlavním GASTRO PODIU zde

Videoupoutávka na Garden Food Festival se Zdeňkem Pohlreichem a Eliškou Bučkovou 


Malé pivovary

Návštěvníkům uvaří kuchaři z restaurací z Olomouckého kraje, ale i z dalších koutů Česka.

„Unikátem festivalu bude menu univerzitní menzy nebo bohatá nabídka regionálních výrobců a farem," sdělil za organizační tým festivalu Adam Vojáček a upozornil i na projekt zdravých svačin do škol, který představí firma Freshnack.

Zahraniční kuchyni zase přiblíží expozice partnerského regionu polské Opole.

Jídla doplní kvalitní moravská, italská, francouzská a chilská vína.

Pro ty, kteří dávají přednost pivu, budou k dispozici moravské značky jako Zubr, Holba či Litovel.

„Nabídku doplní minipivovary Chomout, Melichárek, Moritz, Kosíř nebo Kolštejn. Milovníky kávy uspokojí nabídka firmy Julius Meinl či regionální pražírna kávy Henri. O kvalitní vodu se postará společnost Martini," pokračoval Adam Vojáček.

Prezentované RESTAURACE a prodejci

Husí játra i šneci

Garden Food Festival nabídne labužníkům i řadu specialit. Nebudou chybět husí játra, sušená rajčata, slané i sladké pochoutky s chilli, šneci, hmyzí speciality, sýry nebo čokoláda.

„Za delikatesy lze jistě považovat i prémiové destiláty, především whisky, které budou prezentovat vizovická firma Rudolf Jelínek a The Black Stuff Irish Pub z Olomouce. Raritou bude prezentace rodinné likérky z Domašova, kterou provozuje Američan Kyle Bairnsfather a kromě bylinných likérů vyrábí i absinth," doplnil Adam Vojáček a podotkl, že organizační tým dokončuje program na gastro pódiu, kde se předvedou špičkoví kuchaři, chystá program pro děti a shromažďuje degustační menu dvaceti restaurací.

Festival chce podpořit místní producenty kvalitních nápojů a potravin. Část areálu tak bude patřit farmářům a výrobcům masových specialit, uzenin, pečiva, marmelád, medu, moštů či likérů.

Jediná platná měna: grešle

Vstupenky nebo balíčky vstupenek s festivalovou měnou, kterou jsou grešle, se prodávají v síti Ticketstream, v Bounty Rock Cafe na třídě Kosmonautů v Olomouci, v informačním centru olomoucké radnice, v prodejně Sklizeno v Olomouci nebo v restauraci U Labutě v Přerově.

„Základní vstupné na jeden den činí v předprodeji 99 korun, na místě 139 korun. Jedna grešle přijde návštěvníky na 25 korun a bude jediným platidlem v areálu," upozornil organizátor Pavel Vysloužil.

Patronát má ministr

Garden Food Festival se koná pod patronátem ministra zemědělství Mariana Jurečky, hejtmana Olomouckého kraje Jiřího Rozbořila a primátora Olomouce Antonína Staňka.

Generálním partnerem akce je Orrero italská sýrárna Litovel, výrobce sýru Gran Moravia.

Záštitu poskytly CzechTourism, Asociace hotelů a restaurací, Sdružení cestovního ruchu Jeseníky, Okresní hospodářská komora Olomouc a Asociace kuchařů a cukrářů.

Hlavním mediálním partnerem je Radiožurnál, který bude vysílat i přímo z areálu. Festival podporují regionální média Deník, olomouc.cz, Radio Haná, OL4you či časopisy F.O.O.D., Culinary Art of Living nebo Štamgast a Gurmán.