Olomoucký stavební úřad v tomto týdnu povolil stavebníkovi, kterým je společnost Office Park Šantovka, aby vybudoval přístavbu s jedním podzemním a čtyřmi nadzemními podlažími.

Se stávajícím obchodním centrem bude propojena v úrovni druhého nadzemního podlaží pasáží, jíž stavitel překlene tramvajovou trať a koryto Mlýnského potoka.

Koncepce Šantovky 2 se bude lišit v porovnání se stávajícím obchodním centrem. Jak je uvedeno v povolení, projekt počítá například s velkým divadlem.

Design přístavby finalizuje Robert Bishop, který byl i hlavním architektem stávající galerie otevřené v říjnu 2013.

S parkováním motorizovaných návštěvníků se počítá v suterénu a na povrchovém parkovišti pro 49 osobních vozidel, jak je uvedeno ve stavebním povolení.

Studentské bytovky měly vyrůst poblíž Kašparovy ulice v klidné vilové čtvrti mezi plaveckým stadionem a areálem hejčínského gymnázia
Koleje Kašparova odmítli Hejčínští i komise. Gymnázium tam zvažuje internát

Zkušební provoz kvůli hluku

V podmínkách stanovil stavební úřad zkušební provoz Šantovky 2, který má trvat šest měsíců.

Požaduje měření hluku, a to za současného provozu všech vzduchotechnických zařízení na původní a i nově navrhované části obchodního centra. Měřit se má při maximálním možném výkonu v denní i noční době.

„Vzhledem k chráněným venkovním prostorům pro bydlení – obytná místnost bytové jednotky v nejvyšším podlaží bytového domu Rokycanova 1B orientovaná k obchodnímu centru a obytná místnost bytové jednotky v nejvyšším podlaží bytového domu Šantova 10 orientovaná k obchodnímu centru,“ stojí v rozhodnutí zveřejněném na úřední desce olomouckého magistrátu.

Vizualizace nového obchodního centra Galerie Šantovka 2
Se Šantovkou 2 bude hůř, zlobí se místní. Jako jediní podali námitku

Měření požadovali hygienici. Vyhodnocení výsledků zkušebního provozu musí být podle stavebního úřadu připojeno k žádosti o vydání kolaudačního souhlasu.

Stavebník má zpracovanou hlukovou studii, která je jedním z podkladů žádosti o stavební povolení, a ta dokládá, že hluk limit překračovat nebude.

Obchodní centrum stojí v záplavovém území a jak je uvedeno v povolení přístavba Galerie Šantovka 2 je navržena tak, že ani při pětisetleté vodě nedojde k zaplavení jak suterénu, neboť u vjezdu do suterénu jsou umístěna protipovodňová vrata, tak přízemí. Podlaha bude v úrovni nad hladinou pětisetleté vody.

Redesign stávajícího centra

Šantovka patří mezi nejnavštěvovanější obchodní centra v ČR. Doposud prošlo jejími branami na 57 milionů návštěvníků.

Vlastník již avizoval, že vedle nové přístavby chystá pro letošní rok celkový redesign stávajícího obchodního centra.

„Zatraktivní vnější prostory centra, vznikne nový koncept food courtu, centrum se stane zelenější a chystají se i ekologické projekty zaměřené na pěstování vlastních surovin pro gastro či chov včel,“ vyjmenoval již dříve mluvčí Šantovky Petr Hlávka.

Olomoucká Šantovka v prosinci 2021
Šantovka chystá redesign, zapojila návštěvníky. Co vše se změní?