Tato i další slavná jména nabízí aplikace HistoricMoments.cz, sloužící jako moderní video průvodce pro turisty nebo ale třeba i pomůcka pro učitele.

Novinkou mezi asi dvacítkou videi bude už brzy i olomoucká "korunovace" císaře Františka Josefa.

Mladý arcivévoda se jako osmnáctiletý v Olomouci oficiálně stal rakouským císařem, když mu 2. prosince 1848 v Arcibiskupském paláci jeho strýc Ferdinand I. Dobrotivý slavnostně (i když ne úplně dobrovolně) předal vládu nad rozlehlou monarchií. 

Ve středu odpoledne se scéna symbolického uvedení na císařský trůn natáčela v autentických prostorách Arcibiskupského paláce v Olomouci.

„Nejedná se o klasické zfilmování historicky významné události, ale jde o oživení obrazu, který je nově umístěn ve velkém formátu v prostorách olomoucké radnice,“ popsal zakladatel a ředitel HistoricMoments.cz Radan Holásek.

Vizualizace návrhu náměstí Republiky ve variantě se třemi stromy v ploše. Stromy s lehkou, nepříliš hustou korunou vytvářejí pobytové centrum náměstí
Nové náměstí Republiky: tady jsou návrhy, všechny počítají s pěší zónou

Postel, ve které spal prezident Beneš

Vysvětlil, že jedním z prostředků, jak dosáhnout co největší autenticity oživení zmiňovaného obrazu bylo namaskování a oblečení přibližně dvacítky herců, a to podle osob zobrazených na plátně.

„Také jsme měli k dispozici pro natáčení jak originální zachované prostory, tak i přesnou repliku korunovačního trůnu,“ pokračoval s tím, že natáčení bylo mimo jiné doplněno i o scénu v ložnici.

„Dle báje se totiž traduje, že arcivévodkyně Sofie, matka budoucího císaře, vyslala do ložnice v Arcibiskupském paláci komorníka převlečeného za ducha Ferdinandova otce, protože Ferdinand I. Dobrotivý odmítal v Olomouci předat vládu svému synovci Františku Josefovi,“ popsal Radan Holásek.

Nehoda v centru Olomouce
Felicie zastavila tramvaje v Olomouci. Řidič uvízl na kolejích

Natáčení skončilo podvečer a k vidění by mělo být v průběhu měsíce.

"Půjčili nám i postel, ve které naposledy spal prezident Beneš. Všechno klaplo, obraz jsme oživili," doplnil Radan Holásek.

Internetová mapa s krátkými historickými videi související s místy, na kterých se v minulosti uskutečnily významné události, funguje už třetím rokem.

„Je to aplikace pro turisty, kteří zamíří především do Olomouce, ale i Olomouckého kraje. Kromě krajského města máme i dvě zajímavosti z kraje. Jedno video je o Vincenzu Priessnitzovi, zakladateli lázní Jeseník a druhé o Jindřichu Františkovi Bobligovi z Edelstadtu, což byl rakouský právník, který vedl čarodějnické procesy na Šumpersku, zvláště ve Velkých Losinách,“ doplnil Radan Holásek. 

Úprava klášterní kaple sv. Františka z Assisi na Biskupském náměstí v Olomouci.
Nevšední proměna kaple v Olomouci zvítězila v architektonické soutěži
Zdeněk Pechal
Filozofické fakultě v Olomouci zvolili nového děkana