Motorkáři se při minulých ročnících sešli v prostoru u letadla, poblíž Legionářské a Hynaisovy ulice. Odtamtud pak společně vyjížděli k Hornímu náměstí. Stejný plán měli i letos.

„Tak to bylo na plakátech i na internetu. Všichni o tom věděli,“ podotkla mladá žena, účastnice srazu. Akci motorkáři také oficiálně nahlásili.

Přesto na pořadatele v sobotu ráno čekalo nemilé překvapení. Prostor, kde se měli všichni setkat, lemovaly přenosné Zákazy stání s dodatkovou tabulkou, která jejich platnost omezila právě na několik hodin v sobotu, kdy měl sraz proběhnout, a několik povelikonočních dní.

„Včera odpoledne to tu ještě nebylo. Museli to sem dát večer nebo v noci,“ uvedla jedna z organizátorek. „Kdyby to tu bylo dřív, všimli bychom si toho a domluvili si předem jiné místo.“

Podle lidí, kteří byli dopoledne na místě, byly zákazové značky nejspíš jen záminkou, jak motorkáře z parkoviště vyhnat. „Asi na půl hodiny přišli dělníci a něco tam frézovali. Jinak se nic nedělo,“ řekl Petr Matušek, jeden z organizátorů sra­zu.

Nadáváme všichni

Pořadatelé sraz přesunuli na parkoviště k akvaparku na Horním Lánu a na všechny účastníky čekali u letadla a směrovali je na nové místo.

„Jsem tu letos poprvé a doufám, že to najdu. Kde přesně je v Olomouci akvapark, nevím,“ poznamenal jednadvacetiletý muž z Troubelic, který si nakonec počkal na skupinku dalších motorkářů, kteří cestu znali.

„Je to podraz, nadáváme všichni. Výběr tohoto místa měl svoji logiku – na náměstí je to blízko a nemuseli jsme projíždět celým městem,“ rozčilovala se další motorkářka.

Neplánovaná změna zaskočila i Olomoučany, kteří se k letadlu přišli podívat na zajímavou akci.

„To je vás tu tak málo? Nebo už to skončilo?,“ ptali se na místě třeba mladí manželé, kteří si přišli prohlédnout silné stroje.

„Je naprostý nesmysl, aby takovým akcím úřady bránily. Když je to naplánované a řádně ohlášené. To by mohly stejně tak rušit srazy turistů,“ rozčiloval se návštěvník, který přišel spolu se svým malým synkem a zdůraznil, že sám na motorce nejezdí.

Zřejmě vázla komunikace mezi úřady

Akci domluvenou tři měsíce dopředu však dopravní značky stejně nepřekazily.

Proč se však na místě vůbec objevily?

Zřejmě jde o špatnou komunikaci úřadů mezi sebou. Technické služby zde totiž provádějí úpravy parkoviště a o tom, že plochu by chtěli využít motorkáři, jim nikdo neřekl.

„Dopravní značení jsme nainstalovali v pátek kvůli stavebním pracím,“ řekl Antonín Zívala z oddělení místních komunikací Technických služeb města Olomouce.

Časové omezení značky se prý řídí tím, že obvykle se v sobotu povrch frézuje, následující pracovní dny se pak pokládá nový asfalt.

„Nevěděl jsem, že by se tam měli sejít motorkáři. Je pravda, že jsme vázání lhůtami, ale dalo by se to udělat jinak,“ podotkl Zívala.

Zahájení sezóny je pro milovníky silných strojů jednou z mála příležitostí, kdy se potkají v tak velkém počtu.

„Vidíme se vlastně jen na jaře a na podzim. Na jaře je to nejlepší, většinou na nás lidé reagují příznivě,“ zhodnotil Tomáš Nikel. Sám prý už nejezdí tolik jako dříve, přesto má stále své oblíbené trasy.

„Je to šternberská Ecce Homo, Buchlovské kopce a Lanškroun,“ řekl.

Sobotní setkání sledovali i policisté.

„Žádný problém v souvislosti se srazem motorkářů nenastal,“ sdělila po skončení akce policejní mluvčí Marta Vlachová.

VIDEO a FOTOGALERIE ze SRAZU NA HORNÍM NÁMĚSTÍ: V centru Olomouce burácely stovky motorek