A bylo se na co koukat a zároveň se všichni informací chtiví měli možnost dozvědět i spoustu zajímavostí. Před vchodem do vysoké věže meteostanice se o ně totiž podělil radarový technik Štěpán Kyjovský.

„Náš radar je jedním ze dvou největších a nedůmyslnějších v Česku. Funguje zde od roku 1995 a spolu s radarem v Brdech dokáže nasnímat celou Českou republiku,“ vysvětlil a dodal, že radar je plně automatický a pracuje na principu ozvěny.

„Při své činnosti se navíc otáčí a zvedá a během pěti minut dokáže zaznamenat odrazy od oblačnosti do vzdálenosti dvě stě šedesáti kilometrů. Naměřené hodnoty jsou pak užívány pro odhady okamžitého rozložení dešťových a sněhových srážek a pro výstrahy na nebezpečné povětrnostní jevy,“ přidal Kyjovský další postřehy.

#nahled|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_19dsc07296_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_19dsc07296.jpg|Den otevřených dveří na meteorologické stanici u Protivanova#

180 schodů na věž

Po úvodních zákulisních informací o fungování radaru návštěvníci po skupinkách vyráželi na vrchol třiceti pěti metrové věže. Zdolat přitom museli točité schodiště. Ti, kteří jeho jednotlivé stupínky počítali, došli až k překvapivému číslo sto osmdesát.

„Fuj, to byla teda síla. Úplně se mi třepou nohy,“ ulevila si Pavla K. z Olomouce po výstupu. Odměnou za její úsilí jí byl překrásný kruhový výhled do okolních lesů a na blízké vesničky.

„Máte štěstí, že už něco vidíte. Ještě před chvílí zde byla mlha jako mlíko,“ smál se na ni postarší meteorolog a hned vůkol spustil spršku dalších zajímavostí o radaru.

#nahled|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_14dsc07285_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_14dsc07285.jpg|Výhled z radarové věže#

Radioaktivní radar

„Jde o německý stroj firmy Gematronik, měřící své okolí na bázi odraženého cíle. Výhodou je, že jde o tzv. Dopplerovský typ, kdy se odrazy od stacionárních cílů mohou odečíst a díky tomu se na mapách pak nejeví továrna jako mrak,“ vysvětlil větrem ošlehaný meteorolog.

„A proč je na něm nápis Radioaktiv?“ ptala se zvídavá holčička.

„Při činnosti radaru vzniká slabá dávka radioaktivního záření. Je však menší než třeba u starších typů mobilů a není tudíž vůbec nebezpečná,“ reagoval meteorolog.

Po sestupu do přízemí čekala na návštěvníky ještě krátká přednáška u počítače, aby se pro příště při sledování předpovědi počasí v televizi lépe orientovali.

„Pokud vidíte na snímcích z radaru modrou barvu, znamená to, že v daném místě slabě prší, při zelené padá vody již více, oranžová s červenou pak představuje už průtrž mračen a v lokalitách s bílými flíčky můžou padat kroupy,“ vysvětlila sličná meteoroložka.

#nahled|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_18dsc07295_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_18dsc07295.jpg|Den otevřených dveří na meteorologické stanici u Protivanova#

Smetiště a netopýr

Správkyně objektu Josefa Klusáková pak přidala pár perliček a poznámek na závěr.

„Ráda bych pochválila dnešní návštěvníky. Byli velice ukáznění a zvídaví. O to více mě mrzí chování běžných nevycválaných turistů, kteří si okolí věže pletou se smetištěm a parkovištěm,“ nechala se slyšet Klusáková a dodala, že případné nenechavce, kteří by se pokusili do objektu dostat, snad odradí hlasitý alarm a rychlý příjezd zásahovou.

„Zrovna ve čtvrtek o půlnoci jsme tu měli poplach. Naštěstí falešný, houkačku totiž spustil neposedný netopýr,“ zmínila se s úsměvem.

A jak se den otevřených dveří líbil turistům?

„Bylo tu super. Nejvíc nás překvapilo, že radar funguje bez přítomnosti obsluhy. Kam jen ten svět s tou automatikou spěje,“ divili se manželé Kouřilovi z Těchova u Blanska.

#nahled|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_20dsc07300_denik-galerie.jpg|https://g.denik.cz/59/a8/meteorologicka_stanice_radar_vez_protivanov_benesov_20dsc07300.jpg|Radarová věž u Protivanova#