Odpátku začaly některé z nich chodit na speciální kurz dietního stravování. Naučí se připravovat nejen bezlepkové pokrmy, ale i jídla pro školáky trpící alergiemi, cukrovkou či obezitou.

„Připravujeme deset diet. Hlavně bezlepkovou a poté jídla pro děti, které trpí cukrovkou. Problém je v tom, že nemáme vzdělání na to, abychom přesně věděli, jak speciální dietu připravit, abychom ještě nechtě nemocnému dítěti nějak neuškodili. Zodpovědnost je na nás,“ popisovala Helena Vaculíková ze školní jídelny Fakultní základní školy dr. Milady Horákové.

Ve spolupráci s rodiči

Na jídelníčku pro nemocného školáka se kuchařky domlouvají s rodiči.

„Individuálně ho sestavujeme, aby bylo vše v pořádku. Cítíme však, že je potřeba se dovzdělat. Dětí, které potřebují různé diety, přibývá – před čtyřmi lety jsme začínali s jednou dietou pro školáčka s cukrovkou, dnes připravujeme deset dietních jídel,“ sdělila Vaculíková.

Právě kvůli náročnosti a nákladnosti, ale hlavně možnému riziku v případě, že by došlo k dietní chybě, řada školních jídelen přípravy speciálních diet odmítá. Odkazuje často i na hygienické překážky.

„Rodiče zůstávají doma a zabezpečují nemocnému dítě stravováni po celý den. Chceme jim vyjít vstříc, proto jsme uspořádání kurzu dietního stravování přivítaly a tři se ho zúčastníme,“ dodala Helena Vaculíková.

Podle Hany Kabátové z Krajské hygienické stanice v Olomouci se žádosti rodičů dětí se zdravotními problémy vyžadujícími dietní stravu množily.

„Kuchařky se mnohdy bránily, že školní jídelny jsou zavedeny na stravu pro zdravé děti a odkazovaly, že z hygienických důvodů nemohou rodičům vyhovět,“ uvedla.

„Když jsme podmínky uzpůsobili, narazili jsme na to, že by kuchařky rády vyhověly, ale nerozumí těmto dietám,“ sdělila Kabátová.

Pomoc od odborníků

Proto se dohodla se Střední zdravotnickou školou a Vyšší odbornou školou zdravotnickou E. Pöttinga Olomouc, která v rámci akreditace oboru nutriční asistent kurzy zajistila speciální kurzy pro školní kuchařky.

„Jde o ojedinělý projekt v rámci České republiky. Zájem projevily školy z celého Olomouckého kraje,“ uvedla Kabátová.

Lektoři ve třech termínech vždy během dvou víkendů vysvětlí kuchařkám základní pojmy spojené s onemocněními.

„Například u obezity se dozvědí o klinických příznacích nemoci, naučí se tvořit jídelníček, sestavovat receptury, ale také připravit pokrmy,“ uvedla Jana Raková, zástupkyně ředitelky zdravotní školy. Kuchařky připraví nejen na bezlepkovou obezitu, cukrovku a obezitu, ale také na onemocnění žaludku, slinivky, jater, mentální anorexii a bulimii či alergie na některé složky potravin.

„Zvyšují se počty onemocnění u dětí, které vyžadují dietní stravu a ve škole stráví hodně času. Je přínosné ze strany školních kuchyní, že chtějí nemocným dětem a jejich rodičům vyhovět,“ pochválila zájemkyně o kurz.