Návštěvníci mohli ochutnat kompletní produkci domácího pivovaru Holba – kromě tradiční desítky, jedenáctky a dvanáctky také speciál nebo kvasnicové pivo. Poprvé mohli ohodnotit polotmavý Šerák, který se v hospodách objeví během září.

„Má netradiční chuť, přijde mi trošku sladší než jiná hanušovická piva. Ale není vůbec špatný,“ ohodnotil novinku Jan Spálený, který na Pivovarské slavnosti dorazil ze Zábřehu.

Kromě místních piv byly na čepu také sesterské značky Litovel, Zubr a slovenský Steiger. Celkem bylo pro návštěvníky připraveno na tři sta sudů piva, což patnáct tisíc litrů zlatého moku.

Návštěvníků na slavnosti dorazilo tolik, že areál pivovaru zcela zaplnili. Pořadatelé během odpoledne odhadovali, že jich na akci může zavítat až sedm tisíc.

Návaly lidí však znatelně komplikovaly vlakovou dopravu. Například vlak, který vyjížděl po patnácté hodině ze Šumperka, odjížděl zcela plný již z výchozí stanice. Už v Rudě nad Moravou se do něj desítky cestujících nedostaly.

„Každý rok do Hanušovic jezdí tisíce lidí a je logické, že na pivní slavnosti nepojedou autem. Nechápu, proč Dráhy nemohly pár vagonů přidat,“ kroutila hlavou Jana Drápalová ze Šumperka.

Hanušovický sládek: Do hospody zajdu jen občas

Ačkoli jej lidé až na výjimky neznají, Pivovarské slavnosti by se bez něj neobešly. Tisíce návštěvníků by totiž neměly co pít. Luděk Reichl je sládek hanušovického Pivovaru Holba.

Když se řekne sládek, představím si člověka, který kontroluje kvalitu piva. Co vlastně vaše práce obnáší?
Sládek má na starost celou výrobu v pivovaru – od přijmu surovin přes technologii výroby až po stáčení. Vedle toho má na starost pomocné technologie a samozřejmě výstupní kontrolu. Takže mám na starosti všechno, co nějakým způsobem souvisí s výrobou piva.
Vy jste vlastně v pivovaru ta nejdůležitější osoba.
Co se týká výroby to určitě, ale je tu spousta důležitých profesí, bez nichž by to také nešlo. V dnešní době uvaří pivo spousta pivovarů, ale důležité je ho prodat. Musí dobře fungovat obchodní týmy, marketingová podpora prodeje, musíme mít zázemí ekonomického útvaru a podobně.

I když vás lidé osobně neznají, s vašimi produkty se jich setkávají tisíce…
Samozřejmě je to tak, jak říkáte. Vyrábíme a prodáváme velké množství piva, proto jej do ruky dostane spousta lidí. Pivo je třeba udělat tak, abyste jich uspokojil co největší počet. Co člověk, to jiná chuť. Rozpětí názorů je velké - někdo řekne, že pivo je vynikající, jiný, že se absolutně nedá pít. Důležité je vyrobit pivo tak, aby těch prvních bylo co nejvíce a těch druhých co nejméně.

Posloucháte názory lidí, jak jim vaše pivo chutná?
Mezi lidmi se pohybuji, takže vnímám, že se lidi baví, jestli je naše pivo dobré nebo ne. Nejdůležitějším zdrojem informací jsou pro mě ale naše obchodní týmy. Máme spoustu obchodních zástupců, kteří pokrývají celý region, v němž naše pivo prodáváme. Přicházejí do kontaktu s hospodskými i našimi zákazníky a sbírají od nich informace, zda jsou spokojeni nebo ne.

Jak se dělá dobré pivo?
Zaprvé musíte mít dobrou technologii, za druhé dobré suroviny a za třetí to musíte umět. Pokud tyto tři věci máte, je to dobrý předpoklad, že vyrobíte dobré pivo. Samozřejmě je důležité nejen dobré pivo vyrobit, ale dostat jej kvalitní k zákazníkovi. Záleží pak i na způsobu dopravy, skladování, eventuelně na způsobu čepování v hospodách. Můžete uvařit vynikající pivo, ale když má hospodský špatně vyčištěné výčepní zařízení, pivo dobré není.

Dozvěděl jsem se, že teď váš pivovar připravuje uvést na trh nový druh piva. Jaké bude?
Jedná se o polotmavé pivo, pojmenovali jsme jej polotmavý Šerák. Stupňovitostí odpovídá světlému Šeráku. Zkušebně jsme jej distribuovali tři měsíce ve středních Čechách, kde jsme sbírali informace, zda má šanci na úspěch. Testování dopadlo dobře, takže jsme se rozhodli, že jej budeme distribuovat plošně. Dojde k tomu po pivovarských slavnostech.

Když se profesionálně zabýváte pivem, chodíte sám do hospody na pivo, nebo vám stačí, když se okolo něho točíte v práci?
Přiznám se, že občas do hospody zajdu. Spíš si ale kupuji pivo domů a dám si ho v klidu doma u televize.

Luděk Reichl: V roce 1993 absolvoval zemědělskou vysokou školu. Do Pivovaru Holba nastoupil na pozici výrobního mistra. Jako sládek zde pracuje od roku 1996.