O tom, že se čtvrtý ročník akce Den lidí bez domova vydařil, svědčil fakt, že půl hodiny po zahájení už chyběla první ze čtyř polévek - boršč.

Nádherné slunečné počasí vylákalo z domu nejen seniory, ale i pracující z kanceláří nebo studenty z učeben. Na dobrou polévku dostalo chuť spousta z nich. Že se na Horním náměstí něco děje, mohl člověk poznat už jen podle dlouhé fronty, která se stála na polévku.

„V rámci akce Den lidí bez domova máme připraveno necelých 400 porcí polévek k prodeji pro zájemce a kolemjdoucí. Výtěžek z akce pak jde na konto olomoucké charity,“ osvětlila Yvona Ponikelská z Dobrého místa pro život, které akci pořádalo .

Přejít náměstí Osvobození v Horce nad Moravou je od 11. října zkouškou trpělivosti. Po uzavřeni silnice z Olomouce na Chomoutov jezdí Horkou auto za autem.
Uzavírka cesty na Chomoutov začíná! Objížďka? Přes Litovel

Vařily olomoucké restaurace

Doplnila, že polévky pro letošní rok navařily olomoucké restaurace Lobster, MTrojka, Farmak gastro a restaurace na Letné. A opravdu chutnaly výborně, půl hodiny po začátku akce byla první ze čtyř pryč.

Každá polévka se podávala v krásných keramických miskách různých barev.

„Misky pro nás vyrobila sociální firma Ergones díky sponzorům NB Oiltec s.r.o., Dům U parku s.r.o., PCRK a.s. a NAVARAFOTO s.r.o. Klienti sociální firmy mají s miskami celoroční práci, jsou v ceně polévky, která stojí 50 korun,“ shrnuje Ponikelská.

Lidem tak kromě zaplněných žaludků zbyla i krásná památka.

Moderátorka akce hlásala do mikrofonu, že došla i další polévka, a to akce netrvala ani hodinu. Zájemcům o polévky to ale nevadilo a dál se nadšeně vyhřívali na slunci ve frontě.

„Chtěla jsem boršč, ale když není, tak si dám, co zbude,“ řekla s úsměvem návštěvnice Zuzka, která se dozvěděla o akci od kamarádky, se kterou přišla.

Kostel Svatého Mořice na začátku října 2018
Oprava zavřela nejhezčí vyhlídku na Olomouc

Sigmáci pomohli před tréninkem

Lákadlem kromě polévek byly i osobnosti, které je nalévaly. Mezi ně patřila například herečka Moravského divadla Ivana Plíhalová.

„Letos jsme tu s kolegyní jen ve dvou, protože se v divadle zkouší,“ omlouvala absenci kolegů herečka. Vzápětí s úsměvem dodala, že její směna na náměstí už kvůli vyprodané polévce skončila.

Před tréninkem si účast splnila i čtveřice fotbalistů Sigmy Olomouc.

„Odskočili jsme si před tréninkem, protože se účastníme každoročně. A už se těšíme, až si nějakou polévku taky dáme, loni byly skvělé,“ shrnuli olomoučtí fotbalisté Martin Sladký, Jan Štěrba, Michal Vepřek a Šimon Falta.

Kvůli velkému zájmu museli pořadatelé zajistit 150 porcí polévek navíc, celkem se tak prodalo 550 porcí polévek. Výtěžek 27 500 korun poputuje na konto olomoucké charity.

Kostel Svatého Mořice na začátku října 2018
Oprava zavřela nejhezčí vyhlídku na Olomouc
Slavnostní freskový sál v budově FZŠ Komenium.
Opravený freskový sál na ZŠ Komenium ohromí novou krásou. Podívejte se

Autorka: Nikola Salvetová