Výzkum archeologů, na kterém se v proluce pracuje už od konce dubna, je na projekt Středoevropského fóra (SEFO) velmi úzce navázán. Jeho provedení bylo totiž nutné pro podání žádosti o evropské dotace na stavbu budovy.

„O peníze jsme nakonec bohužel žádat nemohli. V dotacích je stanovený finanční limit, do kterého se s projektem momentálně nevejdeme," upozornil mluvčí muzea Petr Bielesz.

Nové depozitáře

Stavba, která by v prostoru nedaleko náměstí Republiky mohla vzniknout, má obsahovat nejen vzácné stálé expozice, ale také například nové depozitáře. P

odle ředitele muzea Michala Soukupa ale projekt není jen o budově samotné.

„Jedna věc je stavba, druhá její obsah a na tom naše instituce pracuje už osm let. Kupujeme obrazy, pořádáme výstavy a v tom máme plnou podporu ministerstva kultury," uvedl ředitel s tím, že se muzeum bude dále snažit získat potřebnou částku z evropských zdrojů. Kdy se tak stane a jestli vůbec, je ale zatím stále otázkou.

Původní architektonické ztvárnění fóra v podobě velkých betonových kvádrů před několika lety vyvolalo mnoho kontroverzních a často odmítavých hlasů ze strany institucí i veřejnosti.

Zda by budova nakonec mohla obhájit svůj netradiční návrh, nebo bude muset ustoupit konzervativnějším představám, nedokázal ředitel muzea zatím říci.

„Nezáleží to na mém osobním rozhodnutí, je to spolupráce s mnoha dalšími institucemi a v případě získání peněz bude verdikt záležet na mnoha různých lidech," podotkl Michal Soukup.

Stavební práce za provozu

Protože se nyní nepodařilo finance na stavbu SEFO získat, obrátilo muzeum svoji pozornost na daleko aktuálnější rekonstrukci své budovy.

V říjnu se začne opravovat fasáda domu, která by měla být hotová příští rok v září.

„Stavební práce budou probíhat za provozu muzea. Protože je ale nutné vyměnit současně i okna, budou se na určitá období muset konkrétní úseky uzavřít," upozornil ředitel muzea.

Kino Central se má proměnit na víceúčelový sál

Další z plánovaných úprav je potom rekonstrukce bývalého kina Central. Mnoho let nevyužívaný objekt se má proměnit na víceúčelový sál.

Odehrávat by se v něm mohly přednášky, konference a prostor by dostalo také divadlo či filmové promítání.

„Začátek oprav je naplánovaný na podzim. Prostor nadále zůstane kulturním sálem, bude ale daleko variabilnější. Kromě kinosálu se v něm počítá i s divadelními představeními či konferencemi," prozradil mluvčí Muzea umění Olomouc Petr Bielesz a dodal, že záměrem muzea je při opravách zachovat původní tvář interiéru, navrženého v padesátých letech architektem Janem Zázvorkou.

Co archeologické práce odhalily?Domovní proluka sousedící s Muzeem umění Olomouc v Denisově ulici vznikla v roce 1969 zbouráním pěti měšťanských domů. Plochu o rozloze bezmála jeden kilometr čtvereční prohledávají archeologové od letošního dubna a práce by měly pokračovat až do srpna příštího roku. Prozatím zjistili, že pod novým povrchem se nachází téměř neporušený terén ze 14. století, přičemž ani to ještě není konečná hloubka. Výzkumníkům se podařilo objevit i vrstvy mnohem starší, historicky zařaditelné až do 10. století. „Kromě dobové keramiky jsme našli kolínský denár Oty III. z období královské vlády před císařskou korunovací roku 996. Dalším unikátním nálezem je také poutní odznak ze 14. století." vysvětlil vedoucí olomouckého výzkumu Richard Zatloukal. 

Autor: VERONIKA VIMMEROVÁ