Některé děti se možná více než o nabídky škol zajímaly o pestrou nabídku dárkových předmětů, jiné ale na veletrh přišly už s konkrétní představou o budoucí škole.

„Ve škole mě nejvíc baví chemie, takže bych ráda na chemickou školu do Olomouce. U jejich stánku, ale pořád nikdo není,“ řekla Karolína Konopková, která na burzu přijela s rodiči.

Právě na vzdělané chemiky zatím marně čekají ve firmě na výrobu mýdel značky Jelen.

„Odborných škol zaměřených na chemii je málo, tím pádem je i málo vzdělaných absolventů. Zatím sem přicházejí hlavně zájemci o práci v administrativě. Těch máme dostatek, potřebujeme hlavně odborníky,“ vysvětlila personalistka firmy Dagmar Bendová.

Tragická nehoda jeřábu u dolní nádrže přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně
VIDEO: Převrácený jeřáb po tragédii stále visí nad vodou


Podobný problém mají i ve firmě Wanzl, která před několika dny otevřela nový firemní závod v Hněvotíně a na burze do něj hledá nové zaměstnance.

„Potřebujeme hlavně muže na fyzicky náročnou manuální práci, tady ale shánějí kancelářskou práci hlavně ženy,“ potvrdila nedostatek technických pracovních sil Michaela Krikelová z firmy Wanzl.

Největší úspěch tak nakonec sklidily stánky velkých supermarketů Lidl, Kaufland, Albert, které nabízejí často i relativně dobře placenou a na odborné znalosti nenáročnou práci. 

Nová výrobní hala společnosti Wanzl v Hněvotíně
V Hněvotíně otevřeli nový závod. Zaměstná 140 lidí

Klára Slavíčková